Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Statisíce tun odpadu. Skončila likvidace skládek po jihomoravském tornádu

Společnost AVE CZ, která se zabývá odpadovým hospodářstvím a sanacemi ekologických zátěží, dokončila likvidaci skládek, které vznikly při odstraňování následků loňského tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku. Na třech shromaždištích zpracovala celkem 210 tisíc tun odpadu.

„Do pomoci postiženým obcím jsme se pustili hned, jak to bylo možné. Postupně jsme bezpečnostně zajistili celkem tři lokality, kde se shromažďovala suť a další stavební odpad, následně jsme odpad podrobili laboratornímu testování, přivezli jsme těžkou techniku včetně třídicích linek a ve smluveném termínu jsme práce dokončili," uvedl ředitel sanací společnosti AVE CZ Radek Halbich.

Odpad tvořil především směsný demoliční materiál, komunální odpad, dřevo a šrot. Firma musela odpad nejprve vytřídit, a to jak pomocí techniky, tak ručně. Nejprve vytřídila příměsi jako dřevo, kov a plasty, pak odpad putoval na mobilní třídicí linku. Část trosek posloužila k výrobě elektřiny.

Firma na svozu a likvidaci odpadu po tornádu pracovala na základě výběrového řízení. Zřídila tři svozová místa, v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Hodoníně. Z těch pak odpad odvezla v termínech stanovených pro jednotlivá stanoviště ve smlouvě, tedy do konce ledna, února a dubna.

Tornádo zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko loni poslední červnový čtvrtek. Bouře přinesla nezvykle velké kroupy a tornádo mělo rychlost kolem tří set kilometrů v hodině. Zemřelo šest lidí. Zničených bylo kolem 1 200 domů, z nichž asi dvě stě muselo být strženo. Na konta veřejných sbírek pro lidi postižené tornádem lidé zaslali několik set milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, počasí, odpady, tornádo, odpadové hospodářství, odpad, okres Břeclav, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statisíce tun odpadu. Skončila likvidace skládek po jihomoravském tornádu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.