Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně přestaly kvůli počasí proudit dodávky tepla

Po příchodu teplejšího počasí k dnešnímu dni Teplárny Brno přerušily dodávky tepla svým klientům. Pokud by se v dalších dnech ochladilo, dodávky tepla znovu obnoví. Letošní zima byla teplejší než minulá, od října do dubna bylo pouze dvaadvacet dnů s průměrnou denní teplotou pod nulou, což je historicky nejméně. To se odrazilo v nižších dodávkách tepla odběratelům.

„Otopná sezona podle vyhlášky trvá do konce května a my jsme samozřejmě připraveni při návratu chladnějšího počasí zase dodávky tepla bez prodlení obnovit. Podle předpovědi, která dokonce ani neslibuje příchod ledových mužů (možné chladné období mezi 12. a 14. květnem), se však zdá, že možná bude 6. květen i posledním dnem sezony 2021/22," uvedl generální ředitel tepláren Petr Fajmon.

Od loňského října do konce letošního dubna dodaly teplárny klientům tři miliony gigajoulů tepla, meziročně tedy asi o devět procent méně. Letošní zima byla v průměru o 0,7 stupně teplejší než zima minulá a o půl stupně teplejší, než je průměr posledních patnáct let. „Za celé období od loňského října až do konce letošního dubna bylo pouze dvaadvacet dnů s průměrnou denní teplotou pod nulou, což je historicky nejméně. Z jednotlivých měsíců byly výrazně teplejší zejména zimní měsíce, tedy prosinec až únor, které s průměrnou teplotou 2,4 stupně Celsia byly srovnatelné s dosud rekordním obdobím prosinec až únor období 2019/20," dodal Fajmon.

Teplárny dodávky obnoví v případě, že dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod třináct stupňů Celsia a meteorologové neohlásí na další den vzestup teplot. Naopak přerušení nebo ukončení dodávek tepla přichází poté, co průměrná denní teplota vystoupí nad třináct stupňů dva po sobě jdoucí dny a podle vývoje počasí nelze očekávat pokles venkovní teploty.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárny Brno

Štítky ČR, teplo, počasí, Brno, Teplárny Brno, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně přestaly kvůli počasí proudit dodávky tepla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.