Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výlet mezi divoká zvířata. Brňany přenese virtuální realita do Afriky

Setkání s žirafou, slony i lvy jako na vlastní kůži. Brněnská zoo natočila nové filmy, které mají lidé možnost zhlédnout prostřednictvím virtuální reality. Promítání, které návštěvníky přenese do přírodních rezervací v Africe, přináší nevšední zážitek dětem i dospělým.

Virtuální expozice Zoo Brno v Radnické ulici uvedla ve svém centru s virtuální realitou dva nové filmy. Záběry, které natočili pracovníci zoologické zahrady v jižní Africe, si návštěvníci mají možnost prohlédnout pomocí speciálních brýlí s rozsahem 360 stupňů, díky čemuž se ke zvířatům při promítání přiblíží doslova na dotek ruky.

„Rozhodli jsme se, že se pokusíme natočit filmy do virtuální reality také ve vlastní produkci. Naši kolegové se vypravili do Jihoafrické republiky a se speciální technikou natočili atraktivní záběry afrických kopytníků a šelem, které jsme později doplnili českým komentářem,“ popsal ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Vytvořit výsledné video trvalo speciálnímu týmu zhruba tři měsíce. „Filmy jsou rozdělené podle preferované potravy nebo druhu zvířat. Scénář a komentáře jsme vymýšleli tak, aby zaujali širokou veřejnost i odborníky,“ popsal jeden z autorů Marek Sláma a prozradil, že nyní pracují na dvou snímcích z české přírody.

V centru funguje virtuální realita už dva roky. Předchozích šest filmů o zvířatech z polárních oblastí i oceánu získala zoo od francouzských produkčních, s nimiž na projektu spolupracuje. Dále brněnští pracovníci usilují o natáčení videí ze záchranných programů, na které se lidé běžně nemají možnost dostat, a promítání živých přenosů z divoké přírody, což je ale náročné na techniku.

Virtuální expozice nabízí kromě sledování zvířat také vzdělávací přednášky a další osvětové akce, které se věnují hlavně ochraně zvířat a ekologii. Lidé v centru najdou i interaktivní sekci s různými úkoly. „Aktuálně nabízíme čtyři hodinové tematické programy. Chceme v nich návštěvníkům přiblížit krásu přírody i varovat před jejím ničením,“ řekla vedoucí Virtuální expozice Monika Hadová a dodala, že nyní je na výstavě k vidění například mravenečník velký nebo replika dinosauřího vejce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, virtuální realita, zoo, divoká zvířata, Afrika, film, Zoologická zahrada Brno, příroda, divoké zvíře, Jihoafrická republika, Jižní Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výlet mezi divoká zvířata. Brňany přenese virtuální realita do Afriky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.