Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno si připomíná konec války. Před 77 lety město osvobodila Rudá armáda

Brno si připomíná 77. výročí od osvobození města při 2. světové válce. Rudá armáda vybojovala moravskou metropoli v roce 1945 v rámci Bratislavsko-brněnské operace. Tažení vedl maršál Malinovský, pod jehož vedením fungovaly jednotky 2. ukrajinského frontu a doplnily je i rumunské síly.

Osvobození Brna začalo už 15. dubna a trvalo několik dní, protože Němci se nechtěli lehce vzdát. K sovětské armádě se dokonce přidala i tanková armáda z již osvobozené Vídně. Sověti se dostali nejdříve k brněnskému předměstí. Po osvobození metropole pokračoval útok armády směrem na sever. Po boku Sovětů bojovali také Rumuni. 

Skoro ve všech brněnských čtvrtích narazili Sověti na odpor, Němci se ale postupně začali vzdávat. Hrad Špilberk, který v té době opevnili ukázal bílou vlajku bez boje. Brno bylo k večeru konečně osvobozeno. 

Miny na přehradě 

Německá vojska se rozhodla proti Sovětům použít protitankové miny. Přístroje potopili na do horní části hráze brněnské přehrady a chtěli, aby vybouchla ve chvíli, kdy přes ni budou přejíždět sovětské tanky. Sověty ale informoval hrázný a místu se vyhnuli. Betonový most pod hradem Veveří v blízkosti přehrady ale nacisté zneškodnili minami, aby tím zpomalili. 

Bombardování Sověty i Američany

Rudá armáda nebyla první, kdo na Brno uskutečnil letecké nálety. V roce 1944 se k bombardování uchýlilo americké letectvo. Nejvíce zničená byla ulice Veselého a Údolní. Existuje také interaktivní mapa, na které jsou zaneseny bombardovaná místa v Brně a rozdělené podle toho, kdo za útokem stál. 

Následky pro Němce

V době osvobození žilo v Brně zhruba třicet procent obyvatel německého původu. Němci byli po sovětském obsazení nuceni opustit své byty a byli ve společnosti krutě odsouzeni. Nevyhnula se jim  povinnost nosit na ruce bílou pásku s písmenem N, zákaz jízdy hromadnou dopravou, znásilňování ani pracovní tábory. Německá perzekuce vyvrcholila na konci května, kdy byli Němci vyhnáni na jih až do Vídně. Vyhnaní Němci, kteří přežili, se dostali do několika obcí na jihu Moravy, někteří dokonce až do Rakouska. Tam se však nesetkali s pochopením. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MO ČR | Zdroj VHU Praha, GIS Brno, Encyklopedie města Brna

Štítky osvobození, Brno, Němci, druhá světová válka, Rudá armáda, Vídeň, Sovětská armáda, Špilberk, Rakousko, Brněnská přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si připomíná konec války. Před 77 lety město osvobodila Rudá armáda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.