Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihomoravský kraj dal zatím na Ukrajince prchající před válkou přes 20 milionů

Jihomoravský kraj dosud vynaložil přes 20 milionů korun na úhradu nákladů spojených s ukrajinskými uprchlíky, řekla mluvčí kraje Alena Knotková. Nyní má kraj nasmlouvaných pro Ukrajince přes 4100 lůžek v hotelích, penzionech nebo internátech. Obsazeno je přes 3300 a volných přes 800. Další uprchlíci bydlí například u známých nebo u dobrovolníků z řad veřejnosti. Asistenční centrum zaregistrovalo přes 25 tisíc uprchlíků. Vyřizuje registrace, víza, ubytování i zapsání na úřad práce.

Na ubytování a stravu dal kraj 5,4 milionu a 16,4 milionu za služby a dodávky spojené s centrem. „Další platby budou následovat podle toho, jak budou přicházet jednotlivé faktury,“ uvedla Knotková.

Kraj má nasmlouvaných přes 4150 lůžek. „Z toho je přes 3300 v hotelích a penzionech, přes 770 na internátech středních škol, přes 50 v ubytovacích zařízeních státu. Obsazeno je přes 3300 lůžek, z toho 2700 v hotelích a penzionech a přes 560 v internátech a 40 v ubytovacích zařízeních. Volných máme přes 800 nasmlouvaných lůžek,“ uvedla Knotková.

Kromě toho se uprchlíci mohou ubytovat po vlastní ose nebo u dobrovolníků z řad veřejnosti, kteří mohou dostat příspěvek 3000 korun na jednoho člověka, nejvíce však na čtyři lidi. Každá obec s rozšířenou působností, kterých je v kraji 21, má také povinnost mít připraveno 100 míst v nouzovém přístřeší pro uprchlíky. Většinou je to v tělocvičnách nebo domech kultury. „Každá obec s rozšířenou působností má mít k tomu vytipováno ještě dalších sto míst klidně i v rodinách, takže to vychází, že obce by měly mít v záloze 4200 lůžek,“ dodala Knotková.

Pomoc Ukrajincům, kteří prchají z jejich vlasti kvůli ruské invazi, nabízí i Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj. Pracovník Potravinové banky Jakub Lofítek uvedl, že Ukrajincům už se rozdalo kolem 30 tun potravin. Ubývá ale dárců, kteří jim potraviny vozí. Možnost mají ve středu od 8:00 do 10:00. „Nějaké zásoby ještě máme, ale uvidíme, jestli něco zůstane i po Velikonocích,“ dodal Lofítek.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky JMK, Ukrajina, Válka, Podpora, Jihomoravský kraj, uprchlík, hotel, penzion, Úřad práce České republiky, Velikonoce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj dal zatím na Ukrajince prchající před válkou přes 20 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.