Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Inspekce si posvítila na fritování. Škodlivý olej našla v každém šestém podniku

Kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřila poctivost českých restauratérů. Inspektoři si posvítili na jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé využívají k přípravě pokrmů. Prohřešek našli v každé šesté provozovně.

Kontroloři vyrazili do osmačtyřiceti českých a moravských provozoven, z nichž odebrali čtyřiapadesát vzorků fritovacích olejů. U sedmi vzorků zjistili použití takzvaného přepáleného oleje, který obsahuje škodlivé látky a není vhodný k přípravě jídel. Hned ve dvou případech šlo navíc o velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.

Jednotlivé vzorky hodnotili inspektoři na základě posouzení vůně, chuti a barvy. Důkladnější rozbor měla na starosti pražská laboratoř SZPI. „Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. U osmi procent kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení," informoval dnes mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři navštívili také brněnské podniky. Provozovna rychlého občerstvení Faency Fries v centru města i bistro Pablo Eat&Shop na Merhautově ulici vyšly z testu s kladným hodnocením. Horší výsledek měly stravovací zařízení ve středočeských Poděbradech, Praze nebo Plzni. Kompletní seznam kontrolovaných podniků zveřejnila SZPI na webu Potraviny na talíři.

Porovozovatelé, u nichž byly nalezeny prohřešky, mají za úkol pochybení odstranit a inspekce s nimi zahájí správní řízení o uložení pokuty. V porovnání s předchozími kontrolami se kvalita fritovacích olejů lehce zlepšila. Před dvěma lety našli kontroloři problém u více než sedmnácti procent hodnocených vzorků. „Celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou, a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu," dodal Kopřiva.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/matthiasboeckel

Štítky inspekce, potraviny, potraviny na pranýři, kontrola, Státní potravinářská inspekce, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce si posvítila na fritování. Škodlivý olej našla v každém šestém podniku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.