Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Třetina studentů v Brně chodí každý týden do restaurací a barů, ukázal průzkum

Každý šestý člověk v moravské metropoli je v průběhu semestru student. Vychází to z průzkumu, který iniciovalo město Brno. Data ukázala, kolik dní v týdnu studenti v Brně tráví, jak se dopravují nebo jak často navštěvují stravovací zařízení.

Dotazník, prostřednictvím kterého Brno sesbíralo data, vyplnilo v letošním roce 2 260 českých studentů a studentek, z nichž většinu tvořily ženy. Dotazovaní byli nejčastěji z Vysokého učení technického v Brně, dále z Masarykovy univerzity a Mendelovy univerzity. Anketní průzkum ekonomického chování zveřejněný na webu Data Brno ukázal například to, že většina studentů do Brna pravidelně cestuje hromadnou dopravou, a to především vlakem.

V Brně se pak studenti nejčastěji zdržují pět až sedm dní v týdnu. „Co se týče mobility po městě, studenti využívají nejčastěji městskou hromadnou dopravu, jejíž využití se však oproti minulému sběru dat snížilo. Oproti minulému sběru dat naopak více studenti uváděli pěší chůzi. Zvýšil se i podíl studentů dopravujících se po Brně vlastním autem," uvádějí analytici brněnského magistrátu s tím, že minulá anketa sbírala data za rok 2018.


Graf představuje možnosti dopravy, které studenti při cestování po Brně volí. Graf: Data Brno

Co se týče příjmu, jsou čeští a slovenští studenti při studiích ve velké většině podporovaní svými rodiči. Finančně nezávislá je podle ankety pouze pětina studentů. Pětaosmdesát procent osob si při studiu přivydělává a necelá čtvrtina si za měsíc svým vlastním úsilím přijde na pět až deset tisíc korun. Většina peněz z kapes studentů ale putuje na poplatky související s bydlením. 

Průměrně utratí tuzemští studenti 8 752 korun měsíčně. Při srovnání s průzkumem z roku 2018 jde o nárůst o 1 700 korun. Za bydlení zaplatí studenti po zprůměrování 3 715 korun měsíčně. Necelá polovina dotazovaných platí nájem v pronajatém bytě nebo pokoji, menší část volí ubytování na vysokoškolských kolejích. Asi desetina bydlí u rodičů nebo příbuzných.


Studenti vkládají většinu svých příjmů do bydlení. Graf: Data Brno

Zbylé příjmy utratí studenti za běžné nákupy, do kterých vloží zhruba čtvrtinu svých měsíčních financí. Čtrnáct procent pak investují do nákupu již hotových jídel, ať už v menzách, restauracích nebo fast foodech.

Zatímco dobrovolnickým a komunitním aktivitám studenti příliš neholdují, průzkum ukázal, že do restaurací, kaváren a barů chodí více než třetina studentů alespoň jednou týdně. Další třetina volí podobnou zábavu jednou měsíčně. Studenti v moravské metropoli ale pravidelně míří také za kulturou. Největší podíl zpovídaných odpověděl, že do divadla, kina nebo na výstavy váží cestu jednou za měsíc.


Do dobrovolnických a komunitních aktivit se studenti zapojují nejčastěji jednou ročně a méně. Graf: Data Brno

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/StockSnap

Štítky průzkum, data, studenti, vysoká škola, Brno, restaurace, Data Brno, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Mendelova univerzita v Brně, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetina studentů v Brně chodí každý týden do restaurací a barů, ukázal průzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.