Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno kouká na Západ. Kdo chce byt, postaví si ho sám

Brno hledá další způsoby, jak pomoci lidem s bydlením. Tentokrát se radní inspirovali v západní Evropě, kde je zaujalo takzvané spolkové bydlení. Spočívá v tom, že se zájemci sdruží do spolku a podílí se na výstavbě bytových jednotek, které vyrostou na pozemcích města. První takové byty mají vzniknout u Zábrdovického mostu.

Spolkové bydlení se těší oblíbenosti zejména v západní Evropě. Funguje například v Německu, Švýcarsku či Dánsku. Hlavní výhodou navrhovaného konceptu výstavby je, že město poskytne spolku pozemek. Následně se sdružená skupina lidí stará jak o samotnou stavbu, tak i o úřední náležitosti včetně stavebního povolení. Vedení moravské metropole se nápad zalíbil, a tak se jej pokusí uskutečnit také v Brně. 

Radní si vytipovali už první lokalitu, kde v budoucnu spolkové bydlení vznikne, a to v proluce ulice Cejl. Vyrůst tam mají například garsonky nebo dvoupokojové byty. „Vytipovali jsme jeden stavební pozemek, a to v bezprostřední blízkosti připravované městské čtvrti Nová Zbrojovka. Lokalita zatím sice nevypadá nijak vábně, ale v blízké budoucnosti se promění ve vyhledávané místo pro bydlení,“ uvedl brněnský náměstek primátorky pro oblast bydlení Jiří Oliva (ČSSD), podle nějž magistrát v případě zájmu veřejnosti vytipuje v budoucnu i další vhodné lokality. 

Skupina lidí, kteří budou mít zájem se na stavbě podílet, musí nejdříve splnit stanovená kritéria. Například nesmí vlastnit nemovitost nebo musí mít čistý trestní rejstřík. Vytvořený projekt posoudí úředníci. Členové spolku si pro změnu zajistí financování prostřednictvím členských příspěvků a úvěru od banky.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto městská část Brno-jih

Štítky Brno, bydlení, byty, ekonomika, Západní Evropa, Zábrdovický most, Německo, Švýcarsko, Dánsko, Jiří Oliva, ČSSD, Cejl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Joseph Xspy

Magistrát uvolní byty pro uprchlíky z UK ....Domečky dostali také čmeláci a včely samotářky...Jen jako čekatel na městský být si jej budete nakonec muset postavit sami ...

Sobota, 16. dubna 2022, 16:52Odpovědět

Karel Rožánek

V Brně už se také kouká? Neblahý pražský mediální vliv pokročil......

Pondělí, 11. dubna 2022, 08:55Odpovědět

Lenka Kuchařová

Pozemek v brněnském bronxu,to je opravdu ,,výhodné " bydlení.....

Neděle, 10. dubna 2022, 20:50Odpovědět

Magdaléna Horová

Ehm... umí autorka česky? Budoucí stavitelé podle ní nesmí mít čistý rejstřík??? Skupina lidí, kteří budou mít zájem se na stavbě podílet, musí nejdříve splnit stanovená kritéria. Například nesmí vlastnit nemovitost nebo mít čistý trestní rejstřík.

Neděle, 10. dubna 2022, 19:09Odpovědět

Brno kouká na Západ. Kdo chce byt, postaví si ho sám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.