Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Znojmě si lidé vysadí nový lesopark i alej zamilovaných

Lidé ze Znojma se těší na nový lesopark, o jehož výsadbu se postarají místní. Ruku k dílu může přiložit kdokoliv, kdo chce mít při budoucích návštěvách lesa dobrý pocit, že se na jeho růstu podílel. Nářadí i odborné rady poskytnou zájemcům o práci na místě pracovníci městských lesů.

Pracovníci Městských lesů Znojmo vysadí společně s dobrovolníky čtrnáct tisíc stromů a keřů ve znojemských Příměticích. Nový park, díky němuž se část zemědělské půdy přemění v prostor pro odpočinek, se bude rozkládat na více než čtyřech hektarech, což odpovídá velikosti zhruba šesti fotbalových hřišť.

„Krajina se za poslední staletí velmi změnila. Je potřeba ji vrátit mozaikovitou pestrost, zastavit úbytek biodiverzity a erozi. Zkrátka obnovit a podpořit její pestrost. S ohledem na tyto aspekty jsme vybírali i sadební materiál. Jsme rádi, že privátní sektor vnímá důležitost krajinné zeleně stejně jako my,“ sdělil ředitel Městských lesů Znojmo Zdeněk Trojan.

Nový lesopark nabídne několik funkcí. Sníží prašnost, v horkých letních dnech poskytne stín a bude zdrojem kyslíku. Navíc se stane relaxačním místem v přírodě, kde můžou lidé trávit volný čas a které bude prospěšné i pro další generace. Součástí parku bude i Alej zamilovaných, kde poroste osmaosmdesát třešní, které si páry mají možnost adoptovat a vytvořit si tak své zamilované místo.

Partnerem zalesňování je znojemská firma Nevoga, která na výsadbu přispěla částkou půl milionu korun, což pokryje více než polovinu celkových nákladů. „Aspekty udržitelného rozvoje jsou pro nás velmi důležité. Naše rodinná firma je průkopníkem v recyklaci a nyní chce být průkopníkem také v zelených projektech ve Znojmě,“ řekl prokurista firma Petr Pokorný.

Zalesníme spolu Přímětice

Výsadba sazenic začne v sobotu 23. dubna od devíti hodin ráno na polích mezi přímětickým sídlištěm a stavbou obchvatu, kde obdrží dobrovolníci potřebné informace, ale i rukavice a potřebné nářadí. Na celý proces odborně dohlédnou pracovníci Městských lesů Znojmo. „Pomoct může přijít kdokoliv, ať už ze Znojma, nebo z okolních obcí,“ zve na akci Zalesníme spolu Přímětice znojemský starosta Jakub Malačka (za ČSSD). Kvůli nedostatku parkovacích míst vyzývají organizátoři dobrovolníky, aby k přepravě využili speciální kyvadlové autobusy nebo dorazili pěšky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mendelu

Štítky Znojmo, lesopark, výsadba, dobrovolníci, les, Přímětice, Zdeněk Trojan, Petr Pokorný, ČSSD, Nevoga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě si lidé vysadí nový lesopark i alej zamilovaných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.