Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kupka: Pokud nepoteče plyn z Ruska, domácnostem by dodávky neměly být omezené

Pokud přestane proudit plyn z Ruska do Evropy, domácnosti jsou až v poslední řadě opatření ke snížení spotřeby této suroviny. Lidem by dodávky omezené být neměly. V diskuzním pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to dnes uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) vládu dnes kritizoval za to, že nenakoupila plánované zásoby plynu do hmotných rezerv, Kupka argumentoval vysokou cenou.

Podle Kupky jsou nyní v zásobnících obchodníků zásoby plynu zhruba na 30 dní, v závislosti na počasí. Stát chtěl prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) začátkem března nakoupit až 200 milionů krychlových metrů plynu. Chtěl si vytvořit své vlastní rezervy pro případ, že by přestal proudit plyn z Ruska. Vláda nakonec návrh zavrhla, Kupka to dnes zdůvodnil tím, že plyn byl v tu dobu drahý, oproti současným cenám by stát podle něj zaplatil víc asi o tři miliardy korun.

Havlíček kritizoval, že vláda vyměnila nákup zásob plynu za úsporu financí. Vláda si podle něj v současné situaci nemůže dovolit "hazardovat a spekulovat". Pokud by přestal proudit plyn z Ruska, jeho ceny by dramaticky vzrostly, uvedl Havlíček.

Pokud přestane proudit plyn z Ruska, existuje podle Kupky přesný plán, jak se bude postupovat. V prvních krocích by podle něj obchodníci hledali jiné cesty, jak ruský plyn nahradit. Stát by jednal také se zahraničními partnery, se kterými má uzavřené kontrakty o dodávkách plynu. Důležité podle Kupky je, aby Evropa postupovala jednotně a odmítala platbu za plyn v rublech.

Jasnou odpovědí na snížení energetické závislosti na Rusku je podle Kupky zahájení tendru na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Pokud půjde vše podle plánu, zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2036.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal ve čtvrtek dekret, podle kterého musí od pátku odběratelé z takzvaných "nikoliv přátelských zemí" platit za ruský plyn v rublech. Zahraniční kupci mají podle dekretu peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Putin rovněž prohlásil, že pokud se tyto platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, plyn, vláda, boje, Martin Kupka, Karel Havlíček, Evropa, Terezie Tománková, ODS, ANO 2011, CNN Prima News, Správa státních hmotných rezerv, Vladimir Vladimirovič Putin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

...a já mu věřím

Úterý, 5. dubna 2022, 19:56Odpovědět

Kupka: Pokud nepoteče plyn z Ruska, domácnostem by dodávky neměly být omezené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.