Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V areálu bývalé Zbrojovky vyroste základní škola i školka

Součástí nové čtvrti, která vznikne v areálu bývalé Zbrojovky, bude nová mateřská i základní škola. Revitalizace lokality v brněnských Židenicích navrátí život nevyužívanému průmyslovému areálu a poskytne prostor pro rodiny s dětmi i služby.

Budoucnost dosud chátrajícího areálu bývalé Zbrojovky dostává v posledních letech konkrétnější obrysy. V plánu je celková revitalizace a proměna území v novou městskou čtvrť. Součástí investic bude také výstavba nové materšké a základní školy. 

„Aby byl projekt komplexní, je potřeba v daném území zabezpečit i nezbytnou veřejnou vybavenost, jako je mateřská a základní škola. Na základě domluvy se zástupci investora, městské části a Kanceláře architekta města Brna vypíšeme urbanisticko-architektonickou soutěž, díky níž získáme představu o budoucí podobě obou škol,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Mateřská škola, která v areálu vyroste, se bude skládat ze dvou tříd, v základní škole se jich otevře sedmadvacet. Součástí urbanisticko-architektonické soutěže je také řešení podoby okolí budoucích škol. „Urbanisté a architekti se zaměří i na přilehlá veřejná prostranství a nástupní prostor prodlouženého podchodu židenického nádraží. Ohled bude brán i na plánovanou výstavbu polyfunkčního domu a sportovně-relaxačního centra,“ řekl radní pro oblast územního plánování a rozvoje města Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Práce na nové městské čtvrti Nová Zbrojovka odstartovala schválená změna územního plánu, která povede k postupné přeměně brownfieldu. Náklady soutěže, která představí podobu nových škol, vyjdou podle odhadů na 3,7 milionu korun. Polovinu peněz poskytne město Brno, druhou polovinu investor Nová Zbrojovka.


Nová školka vznikne v areálu bývalé Zbrojovky FOTO: Magistrát města Brna

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky školství, vzdělání, zbrojovka, brownfield, nová zbrojovka, základní škola, Židenice, soutěž, Brno, Kancelář architekta města Brna, Markéta Vaňková, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu bývalé Zbrojovky vyroste základní škola i školka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.