Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská řeka Svratka vydala své poklady. Rybáři vylovili tuny ryb, mobily a nákupní vozíky

Brněnská řeka Svratka má za sebou velký výlov, při němž rybáři o víkendu odlovili  třiklilometrový úsek před zahájením plánované výstavby náplavky. Pracovníci se nyní pochlubili s výsledky práce. Kromě více než tuny ryb našli ve vodě mobily, nákupní vozíky nebo jízdná kola.

Víkendový odlov byl výjimečný zejména svým rozsahem. V řece objevila dvacetičlenná skupina rybářů podle očekávání především reofilní druhy, což jsou ryby, které preferují pobyt v proudu. Jedná se například o parmy, ostroretky či tloušti. V rybářských sítí skončili ale také candáti, plotice i cejn. 

Snažili jsme se odlovit všechno, někde ale byla hloubka, nemohli jsme do ní jít, nějaké kusy nám tedy zřejmě unikly,“ sdělil Jan Grmela z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity v Brně, která měla práce na starost. 

K výlovu zhruba tříkilometrové úseku mezi ulicí Uhelná až Riviéra se přistoupilo zejména proto, aby vodní tvorové neuhynuli. Do vody se totiž ponoří v brzké době bagry a rypadla, což rybám vůbec nesvědčí. Pochytaná zvířata s ploutvemi proto lovci s podběráky vysadili do úseku níže po proudu. Podle Grmely bylo také důležité, aby se odlovili generační ryby před výtěrem tak, aby v době stavby nebyl v řece letošní potěr.

Mobily i nákupní vozíky

Lidi s napnutými sítěmi překvapili ve Svratce nejen vodní tvorové, ale také hromada harampádí, které se povalovalo na dně. Vytáhli například několik dopravních značek, mobilní telefony, pneumatiky nebo desítky jízdních kol. „Ta řeka v tomto ohledu vypadá žalostně. Je to de facto černá skládka,“ řekl Grmela.

Brno začalo s výstavbou protipovodňových opatření od Riviéry přes Poříčí k železničnímu viaduktu v Uhelné ulici letos v lednu. Stavba zlepší ochranu města před povodněmi a umožní očekávanou proměnu nábřeží, jak jej navrhl zesnulý architekt Ivan Ruller. Dělníci se zaměří především na snížení vysokých břehů a rozšíření koryt, díky čemuž se zvýší kapacita řeky. Nábřeží se tak dostane blíže vodní hladině a vznikne rekreační i volnočasová zóna. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky Brno, Svratka, Výlov, Náplavka, MENDELU, ryby, vozík, Jan Grmela, Mendelova univerzita v Brně, Ivan Ruller

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Pacik

Perfektní článek, okamžitě se mi zjevil Nezval ❤

Středa, 30. března 2022, 07:21Odpovědět

Brněnská řeka Svratka vydala při výlovu své poklady. Tuny ryb, mobily a nákupní vozíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.