Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Energetičtí šmejdi mají v Brně utrum. Nové nařízení reaguje na novelu zákona

Brněnští radní se rozhodli vyslovit pro zákaz podomního prodeje energií v Brně. Po loňském krachu několika dodavatelů se v moravské metropoli opět rozmohli takzvaní šmejdi. Se zdánlivě výhodnou nabídkou oslovují především seniory.

Zákaz podomního prodeje energií na celém území města vzešel od radních minulý týden a je reakcí na rozsudek Nejvyššího správního soudu. Ten řešil kasační stížnost České pošty v Moravskoslezském kraji a následnou novelu energetického zákona. Ochrana občanů před prodejci je podle vedení Brna nezbytná zejména kvůli současné energetické krizi. Nové nařízení začne platit od dubna.

„Vydáním nového nařízení neprodleně reagujeme na situaci z předešlých let, kdy se ukázalo, že není možné činnost licencovaných obchodníků s energiemi nebo jejich zprostředkovatelů regulovat prostřednictvím tržního řádu, protože ten má dopad pouze na obory, které jsou živnostenským podnikáním, což právě není případ prodeje energií,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Podomní prodejci se v Brně opět rozmohli loni na podzim, kdy začaly stoupat ceny energií. Na Brňany dopadl například konec společnosti Bohemia Energy. Právě klienty krachující firmy začali "šmejdi" ihned oslovovat. Zvoní přímo u vytipovaných bytů a zejména po starších lidech chtějí vidět SIPO nebo plynoměr.

Souhlasné stanovisko k novému nařízení získal Magistrát města Brna od dvaadvaceti městských částí. „Městská policie Brno a Městské ředitelství policie Brno vzaly problematiku na vědomí bez připomínek s tím, že vítají řešení problematiky vydáním nového nařízení ve prospěch obyvatel města Brna," uvedli zástupci tiskového střediska brněnského magistrátu.

Na podomní prodejce volala loni strážníky například starostka Brna-Komín Milada Blatná (Zelení), kterou na případy podomního prodeje upozornili občané. „V poslední době jsem hlášení řešila. Mě pouze zaráží, že lidé, kteří se s podobnými případy setkají a vědí o nich, je městským policistům nenahlašují a prvně kontaktují mě. Je třeba se ihned obrátit na strážníky,“ řekla Drbně v říjnu 2021 starostka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/delphinmedia

Štítky podomní prodej, šmejdi, energie, elektřina, Brno, Česká pošta, Nejvyšší správní soud České republiky, Markéta Vaňková, ODS, Moravskoslezský kraj, Milada Blatná, Bohemia Energy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energetičtí šmejdi mají v Brně utrum. Nové nařízení reaguje na novelu zákona  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.