Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lyžařským areálům na jižní Moravě se dařilo. Sezona byla podle nich nadprůměrná

Lyžařské areály v Jihomoravském kraji hodnotí uplynulou sezonu jako nadprůměrnou. Vleky se ve většině z nich rozjely už před Vánocemi, na Blanensku končí sezonu až dnes. V předchozí lyžařské sezoně se vleky na jihu Moravy nerozjely především kvůli protikoronavirovým opatřením vůbec.

Dneškem se vlek zastavuje v areálu v Olešnici na Blanensku, k ukončení sezony přichystali jako obvykle karneval na lyžích. „Sezona byla dobrá, nadprůměrná. V provozu jsme včetně dneška sedmadevadesát dní, to je slušné,“ uvedl za areál Jiří Kotlán. Doplnil, že zpočátku sice nemohli přijít všichni lyžaři, kteří chtěli, platila covidová omezení a na svah nemohli například neočkovaní, poté se ale zájem ze strany veřejnosti zvýšil. „Bylo vidět, že lidé byli po těch dvou letech rádi, že si zase mohli přijít zalyžovat,“ řekl.

Jako nadprůměrnou hodnotí sezonu i v nedalekém Hodoníně u Kunštátu na Blanensku, kde se ale hůře srovnává s předchozími sezonami. Areál po změně majitele prošel výraznou obměnou, pro lyžaře na letošní sezonu připravili například nový vlek, změn ale doznal i samotný areál. „Sezonu hodnotíme jako určitě nadprůměrnou, bereme ji jako satisfakci za tu loňskou, covidovou,“ vyjádřil se za areál Vlastimil Jílek. Sjezdovka byla letošní sezonu v provozu od 18. prosince, končí se stejně jako v Olešnici dnes. „Největší potíže nám dělalo počasí. Například v lednu byl jeden týden teplotně vysoce nadprůměrný, tehdy nám odtála asi polovina zásob. Další takový týden přišel v únoru. Ale zájem o lyžování byl,“ mínil.

V Němčičkách na Břeclavsku vlek zastavili minulý víkend, rozjel se na začátku prosince. Svah je ale pokrytý umělým povrchem, díky kterému se dá lyžovat i za nepříznivých klimatických podmínek, sněhem tak byly část sezony pokryté zhruba dvě třetiny sjezdovky. Správce areálu Jaroslav Stávek zhodnotil sezonu jako mírně nadprůměrnou. „Nebyly žádné dlouhodobé mrazy, vždy jen dva tři dny, což nám neumožňovalo pořádně zasněžit a udělat si zásoby. Na druhou stranu zájem ze strany lyžařů docela byl, protože loni se vlek nerozjel vůbec a oni se na letošek moc těšili. Nás ale drží hlavně školy pro děti, i letos bylo plno, dařily se i školičky pro děti, které se nedostaly do dlouhodobého kurzu,“ okomentoval.

Spokojeni jsou i ve Filipově údolí na Hodonínsku, kde byl vlek v provozu od začátku roku a kvůli teplému počasí se zastavil ve druhé polovině února. „Celkem jsme byli v provozu asi padesát dní, to je docela slušné. Chtěli jsme ale vydržet zhruba do poloviny března, to se nepodařilo. I tak byla sezona úspěšná, když to porovnám s předloňskou,“ informoval za areál Lubomír Žák. Předloni byla v regionu mírná zima, Žák tehdy sezonu hodnotil jako katastrofální. Areál spustil vlek kvůli teplému počasí pozdě, až v polovině ledna, a ukončil ji už na začátku února. Celkem šlo o jednadvacet dní, kdy se lyžovalo.

Vlekařům na jižní Moravě obecně nepřeje počasí, zimy jsou v regionu většinou mírné a téměř bez sněhu. Loni sezonu ovlivnila vládní opatření proti šíření koronaviru. Na jihu Moravy se tak vleky nerozjely vůbec. V době, kdy areály mohly být otevřeny, k tomu v regionu nebyly vhodné klimatické podmínky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ski areál Olešnice

Štítky lyžování, Jmk, rekreace, sezona, sport, Jihomoravský kraj, okres Blansko, Morava, lyžařské středisko, lyžař, Vánoce, Olešnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařským areálům na jižní Moravě se dařilo. Sezona byla podle nich nadprůměrná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.