Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno se postará o zvířata z Ukrajiny. Chce předejít zavlečení vztekliny do Česka

O více než třicet zvířat z Ukrajiny se postará Útulek pro opuštěná zvířata Městské policie Brno. Lidé prchající před válkou v Ukrajině je v něm můžou zadarmo nechat až patnáct dní, a splnit tak povinnost desetidenní karantény, která pro psy a kočky dovezené z této oblasti platí.

O pomoci uprchlíkům a jejich zvířatům rozhodli v týdnu brněnští radní. „Lidem prchajícím před válkou chceme pomoci a současně přispět ke snížení rizika zavlečení vztekliny nebo jiných infekčních nemocí do České republiky,“ uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal. Strážníci z Brna se tak připojili k vlně solidarity, kterou město Ukrajincům projevilo.

Nezbytnou veterinární péči, jež zahrnuje třeba klinické vyšetření či očkování proti vzteklině, přitom utečenci nemusí platit. Mimo to, že budou mít klid na hledání vhodného ubytování a práce, splní tak zároveň podmínku povinné desetidenní izolace pro zvířata. Materiály pro jejich předání navíc budou připraveny i v ukrajinštině.

Kromě přeložení smluv zpracováváme i zjednodušené informační karty, ze kterých se lidé dozvědí, co s jejich psem bude, jaká podstoupí vyšetření a jak dlouho může v útulku pobývat,“ podotkl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Státní veterinární správa (SVS) mimořádné podmínky pro dovoz zvířat z válečného území v doprovodu majitelů nebo jiných osob stanovila na začátku března. Zároveň apelovala na obezřetnost všech, kdo by se chtěli ujmout zvířete neznámého původu.

„Varování vychází z toho, že se s velkou pravděpodobností může jednat o zvířata neočkovaná proti vzteklině,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček. Tato nákaza se v Česku neobjevila už od roku 2004.

Právě nabídkou ubytování dovezených mazlíčků chce Brno zamezit jejímu případnému rozšíření. Městská policie pro tyto účely uvolní sto tisíc korun, první zvířata by podle Ghanema mohla přijmout po víkendu. Útulek se přitom do pomoci uprchlíkům zapojil už dříve, kdy do asistenčního centra na výstavišti ze svých rezerv věnoval desítky náhubků a přepravní boxy.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Ukrajina, ČR, zvířata, Brno, strážníci, útulky, vzteklina, Česko, obecní policie, pes, Státní veterinární správa České republiky, kočka, válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se postará o zvířata z Ukrajiny. Chce předejít zavlečení vztekliny do Česka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.