Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hasiči z jižní Moravy převážejí stovky uprchlíků do nových ubytování

Jihomoravští hasiči se v současnosti zabývají transportem uprchlíků z Ukrajiny, které čeká nové ubytování. Původně bydleli Ukrajinci v hotelích a penzionech, kvůli nízkým příspěvkům na běžence se však Jihomoravský kraj rozhodl umístit utečence jinam.

Hasiči z jižní Moravy se od počátku uprchlické krize zasluhují o koordinaci asistenčního centra na brněnském výstavišti i shromažďování materiální pomoci lidem z Ukrajiny. V posledních dnech se požárníci soustředili na převoz utečenců. „Během úterý a středy jsme s pomocí deseti kusů techniky zajistili převoz 420 válečných uprchlíků z hotelů a penzionů, které nesouhlasily s nastavenými finančními parametry ubytování do internátů středních škol," informoval mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Systém ubytovávání uprchlíků změnil kraj před týdnem v reakci na vládou nastavený příspěvek na uprchlíka. Pro hotely a penziony nyní činí 180 korun na den, což ne všem zařízením vyhovuje. Většina osob, která se musela stěhovat, využila pomoc hasičů, jiní si zařídili dopravu po své vlastní ose. Celkem se stěhování dotklo šesti set Ukrajinců.

Kraj má v plánu vyhradit v každém městě alespoň jednu tělocvičnu pro běžence. „Stravování bude na jednotlivých lidech - jednali jsme již s charitativními organizacemi a požádali je, aby na zařízení, která teď budeme postupně budovat, napojili nejrůznější humanitární sbírky, potravinovou banku a podobně,“ řekl ke změně systému hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Ukrajinci nyní přespávají v tělocvičnách, školních internátech či na brněnském výstavišti, kde vznikla provizorní noclehárna pro několik stovek osob. Chod místa a zařizování potřeb na spaní mají v rukou rovněž jihomoravští hasiči. „Aktuálně máme v provozu tři ochozy. Nyní stavíme čtvrtý sektor, který postupně zprovozňujeme, aby vzniklo více místa,” řekl tento týden náčelník štábu jihomoravských hasičů Vlastimil Svoboda.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky hasiči, Ukrajina, uprchlíci, Jihomoravský kraj, uprchlík, hotel, penzion, Brněnské výstaviště, Jaroslav Mikoška, Vlastimil Svoboda, Jan Grolich, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z jižní Moravy převážejí stovky uprchlíků do nových ubytování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.