Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Zdravotníci z Brna udělali radost pacientům psychiatrie. Pomalovali betonovou zeď

Brněnské zdravotní sestry i lékaři se vybavili barvami a zpříjemnili prostředí areálu Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) v Bohunicích. Společně pomalovali betonovou zeď, která v prostorách vznikla při rekonstrukci psychiatrické kliniky.

Přestavba psychiatrické kliniky v bohunické nemocnici se dotkla také přilehlé zahrady, v níž musela vyrůst betonová stěna. Šedá plocha o 120 metrech čtverečních ovšem nepůsobila na pacienty ani lékaře pozitivním dojmem, a tak se zdravotníci pustili do návrhů na její vylepšení pomocí barev.

Nakonec zvítězil ten, který se nám zdál nejvíce realizovatelný. Bylo totiž potřeba kromě výběru barev zajistit i nářadí na malování a s pomocí Metrostavu pojízdnou plošinu, ze které se malovaly nejvyšší části zdi,“ popsala lékařka dětské a dorostové psychiatrie a autorka finálního návrhu Jana Najmanová.

Zvolené barvy, které zeď ozdobily, působí pozitivně na lidskou duši, nijak neprovokují a sekundují odstínům, které znají pacienti z místností na oddělení. Ústřední je motiv řeky, která protéká krajinou a symbolizuje cestu životem. Zeď společně pomalovalo asi deset zdravotníků z oddělení. Do práce se pustili lékaři i sestry. „I přes to, že se na první pokus všechno nepovedlo a jednu část práce zkazil déšť, všechno dopadlo výborně," informovala mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Na projektu, který zpříjemnil areál nemocnice, se podílela také Nadace Archa Chantal, která se snaží o humanizaci dětských zdravotnických zařizení. Zasluhuje se o vytvoření útulnějšího a na psychiku malých pacientů pozitivně působícího prostředí. Nadace se podílela již na pěti barevných projektech, které zpříjemnily prostory FN Brno.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky fakultní nemocnice, nadace, psychiatrie, umění, Fakultní nemocnice Brno, pacient, zdravotnický pracovník, lékař, Brno, Brno-Bohunice, Nemocnice Bohunice, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotníci z Brna udělali radost pacientům psychiatrie. Pomalovali betonovou zeď  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.