Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Sucho a vítr. Jižní Moravu zasáhl neobvyklý počet požárů

Vítr a silné sucho v povrchové vrstvě půdy zavinily vysoce nadprůměrný počet požárů travních porostů, ke kterým včera vyjížděli jihomoravští hasiči. Ti hasili plameny také na loukách, na nichž majitelé i za nepříznivého počasí vypalovali trávu.

Požárníci vyjeli jen za včerejší den do páté hodiny odpoledne ke dvaceti případům požárů lesních porostů. Průměr za loňský rok je přitom 3,5 podobných událostí za týden. 

„Upozorňujeme, že vypalování trávy je zakázáno! Nedoporučujeme pálit biologický odpad při silném větru. Neodhazujte nedopalky během výletů. Tráva je po zimě suchá," apeloval mluvčí jihomoravských požárníků Jaroslav Mikoška. Za vyšší požární riziko může podle odborníků mimo jiné také tlaková výše, která v Česku prodloužila období sucha.

Riziko požárů začalo v celé republice stoupat od pátku a v sobotu se dostalo na střední až středně vysoký stupeň. Ten platil i na většině území jižní Moravy. „Dneska i zítra bude požární riziko už nízké až střední. Dneska bude výraznější riziko, zítra začne od západu klesat na zanedbatelné," uvedli správci portálu Firerisk.cz, který se předpovědí vzniku přírodních požárů zabývá.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihomoravského kraje

Štítky požár, hasiči, sucho, počasí, předpověď, Jihomoravský kraj, Jaroslav Mikoška, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sucho a vítr. Jižní Moravu zasáhl neobvyklý počet požárů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.