Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na brněnské univerzitě závodily koňské povozy

V kočárech se dnes projeli závodníci v jízdárně Veterinární univerzity v Brně. Úkolem vozatajů bylo co nejrychleji a zároveň co nejpřesněji projet vytyčenou trať. Již osmý ročník závodů představil nejlepší jezdce v republice, kteří zapřáhli jednoho až čtyři koně. Zimní jezdecký pohár vyvrcholí příští víkend v Kralovickém dvoře na Plzeňsku.

Zájem o závody byl velký a podle Sedlinské přijelo dnes do Brna nejvíc závodníků v osmileté historii, podívat se přišlo zhruba 250 diváků. „Do závodů ve všech kategoriích se přihlásilo zhruba padesát kočárů. Někteří závodníci mají víc koní, takže jedou třeba s jedním koněm a pak se dvěma. Jelikož každý kočár odjede dvě kola, tak diváci můžou vidět sto jízd," popsala organizátorka a zároveň vítězka kategorie jednospřežních kočárů Markéta Sedlinská.

V každé kategorii je pevně daný rozměr kočáru se čtyřmi koly. A kromě kategorií pro špičkové závodníky mohli přijít i nadšenci, kteří normálně nezávodí, chovají koně a chtěli si vyzkoušet jeho i svoje schopnosti. „Na trati musí absolvovat průjezd mezi kužely a pak také přes takzvané maratonové překážky. Na nich jsou balonky, a ty když spadnou, dostane závodník časovou penalizaci, takže je potřeba jet jak rychle, tak přesně. Nejrychlejší zvládl trať projet za 71 vteřin, čtyřspřežní kočáry jsou nejpomalejší," řekla organizátorka. 

Univerzita pořádá v jízdárně i jiné akce pro veřejnost, aby si lidé mohli prohlédnout výjimečné prostory. Před devíti lety se totiž podařilo historický objekt opravit do původní podoby a vrátit původnímu účelu. „Univerzita v roce 1918 převzala při svém vzniku areál, který sloužil jako kasárna císařských vojsk a v jízdárně se cvičili vojáci v jízdě na koních. Nyní je budova součástí ortopedického centra pro vyšetřování koní a slouží studentům k výuce welfare koní a výuce jezdectví," řekla Sedlinská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VETUNI

Štítky ČR, hobby, jezdectví, Brno, FOTO, jízdárna, univerzita, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnské univerzitě závodily koňské povozy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.