Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brnem projdou feministky. MDŽ oslaví protestem za ženy a sexuální menšiny

V centru Brna se dnes sejdou protestující, kteří nevšedním způsobem oslaví Mezinárodní den žen. Do ulic se vydají na večerní pochod, který má připomenout, že se ženy a sexuální menšiny necítí v moravské metropoli bezpečně a bojí se městem potmě procházet o samotě.

S heslem Jdeme nocí beze strachu se dnes na popud feministického kolektivu SdruŽeny sejdou protestující na brněnském Dominikánském náměstí. Protest, který odstartuje v osm hodin, se ponese v duchu boje o bezpečnější město. „Tento rok protestujeme, protože města, ve kterých žijeme, nejsou pro nás dost bezpečná. Jako ženy a queer lidé jsme z veřejného prostoru neustále vytlačováni, necítíme se v něm bezpečně a bojíme se chodit v noci sami po ulici," uvedlo sdružení.

Na protest, který se koná symbolicky právě 8. března, se ženy i muži vybaví transparenty, svítícími pásky i světýlky. „Projevy na jednotlivých zastávkách pronesou námi vybrané řečnice a řečníci," řekla za SdruŽeny Veronika Prokůpková. Hnutí chce dát podle pořadatelů akce najevo, že není normální bát se vyjít v noci na ulici.

Mezinárodní den žen vnímají členové kolektivu Sdruženy, který prosazuje mimo jiné také antikapitalistický feminismus, jako symbolickou příležitost k zastavení všeho násilí. „V kontextu sílících populistických a anti-genderových tendencí ve střední Evropě a v Česku dáváme tímto pochodem jako feministické/queer hnutí najevo, že jsme navzdory ostrakizaci (vyloučení z kolektivu, pozn. red.) nadále součástí veřejného prostoru," vysvětlili aktivisté.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SdruŽeny

Štítky protest, pochod, sdruženy, mdž, Brno, Mezinárodní den žen, Dominikánské náměstí, Česko, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnem projdou feministky. MDŽ oslaví protestem za ženy a sexuální menšiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.