Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno drtí zdražování pohonných hmot. Ceny trápí i dopravní podnik

Českou republiku trápí ceny pohonných hmot, které vyeskalovaly v minulém týdnu. Zatímco ceny nafty se již blíží spíše k padesátikoruně, benzin se v moravské metropoli drží okolo čtyřiačtyřiceti korun. Dopady náhlého zdražení pocítí řidiči i dopravní podniky.

Stoupající tendenci mají ceny pohonných hmot na českém trhu od konce ledna. Dramaticky se však zvýšily až v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, které vedlo ke zdražení ropy i oslabení české koruny. Tuzemské ceny nafty i benzinu se dostaly na historické maximum a zdražování pravděpodobně nekončí. Prozíraví řidiči si naplnili kanystry včas a dnes bylo u čerpacích stanic téměř prázdno. 

Na brněnských benzinkách se ceny naturalu 95 pohybují okolo necelých čtyřiačtyřiceti korun za litr. Nafta vyjde zákazníky zhruba o tři koruny dráž. Například u Shell v Opuštěné lici si lidé koupí naftu za 46.50 a benzin za 43.90 korun. Obdobné ceny je možné vidět i na OMV v Heršpické ulici. Tam stojí litr benzinu rovněž 43.90, nafta 46.90 korun.

Rekordní ceny

Nad čtyřicet korun se ceny pohonných homt začaly šplhat v minulém týdnu. „Tak rychlé tempo zdražování při dosažení historicky rekordních úrovní je naprostou mimořádností. Obecně mívají ceny při dosažení historických maxim sklony spíše ke zmírňování rychlosti svého růstu, neboť jsou ovlivněny fenoménem ‚návratu k průměru‘. Tento fenomén, ‚magnetizace průměrem‘, je však v současné mimořádné situaci potlačen," uvedl k situaci hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, podle něhož mohou ještě v březnu ceny šplhat až k padesáti korunám za litr.

Ceny, které překonaly rekord z roku 2012, ztížily každodenní život také Robertu Šťastnému. Podnikatel z Brněnska provozuje autodopravu a spediční firmu, jež rozváží zboží po celé Evropě. „Situace nás citelně zasáhla. Zdražení pohonných hmot se bude muset odrazit v cenách dopravy. Jinak to v součansé době zřejmě nejde,“ popsal Šťastný.


Fronty se nestojí ani u Mol v Bauerově ulici FOTO: Adéla Marková

Dopravní podnik trpí i cenami energií

Vysoké ceny nafty se promítnou také do chodu Dopravního podniku města Brna (DPMB). „Zdražování pohonných hmot, stejně jako energií, pro nás představuje velký problém. Například u nafty máme ceny zafixované vždy na jeden týden dopředu. Aktuálně tedy máme jeden litr nafty zhruba za devětadvacet korun. O tom, jaká bude cena příští týden se dozvíme zítra," řekla Drbně mluvčí DPMB Barbora Doležalová.

Jen za leden utratil brněnský dopravní podnik o sedmadvacet milionů korun navíc, a to hlavně za elektřinu. Jako prostor k šetření vnímá vedení podle Doležalové efektivnější hospodaření s elektrickou energií, které zahrnuje například vytápění vozů, nebo upravení jízdních řádů. „Případné zdražení jízdného je v kompetenci a na rozhodnutí vedení města Brna. Podle našich informací se o tomto kroku neuvažuje," řekla mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ,

Štítky ceny, zdražování, pohonné hmoty, dopravní podnik, Dopravní podnik města Brna, pohonné látky, Brno, motorová nafta, Česko, benzín, ruská invaze na Ukrajinu, OMV, Lukáš Kovanda, TRINITY BANK a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno drtí zdražování pohonných hmot. Ceny trápí i dopravní podnik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.