Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jižní Morava vzpomíná na slavného rodáka. Prezident Masaryk se narodil před 172 lety

Významný československý myslitel a jeden z hlavních státníků našich novodobých dějin Tomáš Garrigue Masaryk se narodil přesně před 172 lety. Před budovou lékařské fakulty Masarykovy univerzity si jeho výročí připomněli představitelé brněnských organizací. Vzpomínková akce se konala i v prezidentově rodném Hodoníně.

Představitelé města, brněnských univerzit i Sokola si dnes dopoledne připomněli 172. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který proslul svou morální a mravní ukotveností, láskou k lidem a pochopením pro jejich potřeby. Vzpomínkové shromáždění se uskutečnilo u jeho pomníku na Komenského náměstí v Brně.

„Mnohé myšlenky Tomáše Garrigua Masaryka z období první světové války a z meziválečného období se stávají znovu aktuálními. Najdeme mezi nimi mnohé podobnosti se současnou vyhrocenou situací a měli bychom si z nich vzít ponaučení,“ pronesl ve svém projevu o vztahu Masaryka a armády Tomáš Řepa, který se na Univerzitě obrany věnuje vojenské historii.

Výročí významného politika, státníka a filozofa oslavují také v Hodoníně, kde se Masaryk 7. března 1850 narodil. Program si připravil pěvecký sbor tamního gymnázia i Masarykovo muzeum, které při této příležitosti uspořádalo Den otevřených dveří.

Tomáš Garrigue Masaryk se vždy zajímal o dění ve společnosti a několikrát byl nominovaný na Nobelovu cenu míru. Během své politické kariéry podporoval například osmihodinovou pracovní dobu nebo usiloval o všeobecné volební právo. V roce 1882 byl v Praze jmenován profesorem filozofie a v roce 1919 založil v Brně Masarykovu univerzitu, která se stala druhou ryze českou univerzitou. Veškeré Masarykovo úsilí vedlo k tomu, že se po první světové válce stal prezidentem samostatné Československé republiky.

Od Masarykovy smrti v září uplyne pětaosmdesát let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Masaryk, výročí, Tomáš Garrigue Masaryk, Jihomoravský kraj, Hodonín, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, první světová válka, Meziválečné období, Tomáš Řepa, Univerzita obrany, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava vzpomíná na slavného rodáka. Prezident Masaryk se narodil před 172 lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.