Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plyšáci i hygienické potřeby. Brňané plní sběrná místa věcmi pro ukrajinské rodiny

Brnem se šíří vlna solidarity s rodinami, jež utekly před válkou na Ukrajině. Ve městě začala vznikat sběrná místa, která vybírají deky a spacáky či hygienické potřeby určené zejména pro děti. Pomoc koordinuje občanská iniciativa Brno pro Ukrajinu.

Krabice plné hygienických balíčků, oblečení i psacích potřeb. Brněnská sběrná místa, jež vznikla v reakci na příchod válkou sužovaných Ukrajinců, se v posledních dnech plní. Lidé přinášejí hmotnou pomoc, která putuje přímo k potřebným. Prioritou jsou pro uprchlické rodiny zejména potřeby na osobní hygienu. Každé sběrné místo má ale svůj seznam potřebných věcí. 

Dobrovolníci darované věci třídí, sepisují do tabulek a dveře se u nich netrhnou. „Chodí k nám velké množství lidí. Nepotřebných věcí nosí minimum. A když se tak stane, tak nic nevyhazujeme a čekáme, jestli nebudou potřeba později. Nejvíce máme plyšáků, těch jsou tu tři pytle,“ svěřila se Drbně studentka Vysokého učení technického v Brně (VUT) Tereza Pavlíčková, která se podílí na chodu sběrného místa v prostorách galerie Fakulty architektury VUT. 


Darované věci, které poputují k Ukrajincům

Velký zájem o pomoc druhým registrují i zaměstnanci brněnského Divadla Polárka. Také na jejich improvizované sběrné místo nosí Brňané především hmotnou pomoc, která se shoduje s věcmi na seznamech. „Většina věcí jde přímo na výstaviště, kde je centrum pomoci pro uprchlíky. Nejčastěji tam posíláme hygienické potřeby pro Ukrajince, kteří už jsou v Brně. Některé věci se vyváží na ukrajinské hranice," vysvětlil Martin Koplík z Divadla Polárka.


Sbírka v Tržnici Brno

Dary se sbírají také v Tržnici Brno na Zelném trhu, na Mendelově univerzitě či v Expediční klubovně Brno. Jak se ale redakce Drbny sama přesvědčila, ne všechna místa jsou otevřená v době, která je dohledatelná na sociálních sítích. Před odevzdáním pomoci je proto vhodné dané místo kontaktovat. „Ohledně darování materiální pomoci sledujte Brno pro Ukrajinu, případně jejich konkrétní sběrná místa. Tam prosím prvně zavolejte a dohodněte se," uvedlo tiskové středisko brněnského magistrátu.

Ukrajinským rodinám je možné poslat také spacáky, deky či karimatky. Ty jsou určené přímo pro ukrajinský Lvov. Věci stačí odnést na některé z vybraných sběrných středisek Sako Brno, které sbírku ve spolupráci s městem organizuje.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky charita, pomoc, sbírka, Ukrajina, Brno, rodina, ruská invaze na Ukrajinu, Vysoké učení technické v Brně, Divadlo Polárka, Drbna.cz, Mendelova univerzita v Brně, SAKO Brno, Lvov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plyšáci i hygienické potřeby. Brňané plní sběrná místa věcmi pro ukrajinské rodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.