Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Další nálezy na trase dálnice D55. Archeologové objevili keltskou pec

Jihomoravští archeologové se radují z dalších nálezů, které odkryli při zkoumání terénu v místě budoucí komunikace na Hodonínsku. V oblasti vzniká trasa Moravský Písek – Bzenec dálnice D55. Tamní archeologický výzkum přinesl již několik objevů. Mezi ty nejvýznamnější patří žárové hroby nebo pec.

Archeologové při svých pracích na trase dálnice D55, která povede z Olomouce do Břeclavi, objevili keltskou železářskou pec, jejíž původ odhadují do 3. století před naším letopočtem. Rozsáhlý průzkum, který začal v lednu, doprovází terénní úpravy.

Archeology na Hodonínsku překvapilo i množství dalších historických nálezů. „Jedná se například o keramiku, šperky či pozůstatky sídlištních objektů z různých období od doby kamenné až po středověk,“ popsal vedoucí archeologického výzkumu Jan Vízner.

Na místě současně s odborníky pracují také dělníci, aby samotná výstavba dálnice mohla začít co nejdřív. Náplní jejich práce jsou úpravy půdy, skrývka ornice, příprava násypů na mosty a kácení dřevin.

Keltská železářská pec není zdaleka prvním objevem, který práce jihomoravských archeologů na místě výstavby přinesla. „Nejstarší nálezy předběžně datujeme do pozdní doby kamenné, tedy pět tisíc let staré. Mezi ně patří sídelní objekty a žárové hroby,“ doplnil Vízner.

Trasa dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec, která po kompletním dokončení spojí dvě moravská města, bude dlouhá přes čtyři kilometry a vybudují se na ní čtyři mosty a tři protihlukové stěny. Ředitelství silnic a dálnic České republiky zatím nevybralo zhotovitele hlavních stavebních prací, ale předpokládají, že výstavba začne ještě letos. Dokončení více než miliardové stavby je plánované na rok 2025. 

Jihomoravští archeologové jásají. Na trase dálnice D55 našli žárové hroby i nálezy z doby kamenné

Dva týdny už intenzivně zkoumají jihomoravští archeologové oblast na trase dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec na Hodonínsku. Nyní se pochlubili prvními objevy, které sahají až do doby kamenné. Mezi nálezy patří třeba pozůstatky tehdejšího...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD ČR

Štítky archeologie, průzkum, nálezy, ŘSD, Hodonínsko, dálnice, pec, okres Hodonín, stavba, Bzenec, Moravský Písek, Ředitelství silnic a dálnic, Olomouc, Břeclav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další nálezy na trase dálnice D55. Archeologové objevili keltskou pec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.