Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Brně se testuje elektrický náklaďák, rozváží materiál pro Ukrajinu

Do brněnských ulic vyjede první klasické nákladní auto poháněné na elektřinu. Bezemisní vůz si zapůjčila městská společnost Sako Brno, která provozuje svoz odpadu. Za současné situace se automobil využije k rozvozu pomoci pro Ukrajince.

Sako Brno si automobil od Volva půjčilo na dva týdny. Původně bylo v plánu využít elektrický vůz na svážení odpadu. Nakládat se do něj měly například nadměrné věci, které lidé skládají kolem kontejnerů. Nakonec se ale náklaďák, který na jedno nabití ujede 250 kilometrů, zapojí do pomoci lidem zasaženým válkou. 

Nákladním vozem budeme svážet pomoc určenou pro ukrajinský Lvov i Ukrajince, kteří přijeli do Brna,“ řekl předseda představenstva Sako Brno Filip Leder (KDU-ČSL). V moravské metropoli pomůže auto se stěhováním vybavení do městských i soukromých bytů, které poskytnou zázemí ukrajinským uprchlíkům. Zároveň pomůže shromáždit sbírané deky či spacáky. 

Výhodou vozu je, že neprodukuje žádné emise a neznečišťuje ovzduší prachovými částicemi. Za měsíc najezdí 2 500 kilometrů a dokáže ušetřit až 450 litrů nafty. S rychlonabíječkou se auto nabije za dvě hodiny, při standardním nabíjení za jedenáct. Jestli se v brněnských výškových podmínkách osvědčí, zváží Sako Brno jeho koupi.


Elektrické auto není v provozu téměř slyšet

Na brněnské výstaviště míří uprchlíci z Ukrajiny. Otevřelo se tam centrum pomoci

Na brněnském výstavišti se otevřelo centrum asistenční pomoci, které slouží uprchlíkům z Ukrajiny. Očekává se, že spádové zařízení pro celý Jihomoravský kraj přijme z války zmítané země tisíce zájemců, kterým v Brně pomůže s hledáním ubytování,...

Ohodnoť článek

Foto

Štítky elektromobilita, Ukrajina, pomoc, sako, Brno, SAKO Brno, Volvo Cars, KDU-ČSL, Filip Leder, Lvov, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se testuje elektrický náklaďák, rozváží materiál pro Ukrajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.