Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnská Čertova rokle ještě více prokoukne, přibudou nové záhony

Čertova rokle v Brně se zbaví nemocných stromů. Ve třetí části obnovy lesoparku, která bude stát osm milionů korun, hrají hlavní roli nové terasovité záhony, keře a speciálně upravené chodníky. Cílem proměny je odstranit škůdce a zastavit sucho.

V Čertově rokli na Lesné začala třetí etapa obnovy lesoparku. Pracovníci tam nejprve skácí nemocné stromy a následně zasadí nové dřeviny. Cílem revitalizace je zastavit ničení stávající zeleně, jejíž stav se vlivem sucha a přemnožení škůdců výrazně zhoršil.

„Prostor je potřeba připravit do konce března, aby od dubna mohly začít terénní úpravy, které zajistí zadržování vody v zeleni a zabrání jejímu odtoku do kanalizace,“ vysvětlila radní městské části Brno-Sever Marie Kselíková (KDU-ČSL), do jejíž gesce spadá oblast životního prostředí.

Veřejná zeleň města Brna uskuteční odbornou kontrolu náletových dřevin a pokácí nemocné stromy. Kvůli sesouvání půdy navíc pracovníci ve svazích vybudují kaskádovité záhony, v nichž vysadí keře, které svými kořeny půdu zpevní a zároveň pomůžou zadržovat stékající vodu.

„Sázení stromů i keřů je plánováno na podzim, kdy v rokli bude více vláhy a zeleň se tak lépe ujme,“ uvedla Kselíková. Zavlažování v lesoparku podpoří i chodníky se žlábky, nimiž bude voda odtékat buď přímo do půdy, nebo do vsakovacích jam.

Současně se třetí částí obnovy lesoparku, která se týká oblasti od lávky směrem k fotbalovému klubu TJ Start Brno a dále na východ k ulici Nejedlého, se uskuteční taky údržba prostorů z první a druhé etapy.

Náklady na revitalizaci této oblasti, včetně její úpravy v následujících třech letech, činí osm milionů korun. Radnice počítá s tím, že údržba parku spolkne miliony korun i v dalších letech. Náklady ale chtějí snížit. Závěrečná etapa, která celou obnovu Čertovy rokle dovrší, je plánovaná na příští rok.

Proměna čeká i husovický park

Čertova rokle není jediný park, který se dočká nové podoby. Vedení radnice nedávno schválilo záměr na rekonstrukci parku Marie Restituty v brněnských Husovicích, kde se žádné větší úpravy neodehrály už třicet let. „Projekt počítá s terénními úpravami cest, aby vyhovovaly vozíčkářům. Dále řeší například problém přívalových dešťů,“ upřesnila Kselíková a dodala, že chtějí vyhlásit taky soutěž na vytvoření sochy Marie Restituty, která bude součástí parku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radnice Brno-Sever

Štítky Brno, lesopark, Čertova rokle, obnova, záhon, keř, strom, KDU-ČSL, TJ Start Brno, Lesné, Brno-sever

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská Čertova rokle ještě více prokoukne, přibudou nové záhony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.