Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Náměstí v Brně zaplnily tisíce lidí protestující proti útoku Ruska na Ukrajinu

Dominikánské náměstí v Brně zaplnili dnes po poledni odpůrci ruské invaze na Ukrajinu. Přišlo asi pět tisíc lidí, řekla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. Mezi účastníky byli rodiny s dětmi, studenti, Ukrajinci i další cizinci žijící v Brně, včetně skupiny Rusů odsuzujících invazi. Náměstí bylo protestujícím malé, dav se přeléval i do Zámečnické a Veselé ulice.

Shromáždění svolala Ukrajinská iniciativa jižní Moravy, jejíž zástupci poděkovali Čechům za podporu. Účastníci měli ukrajinské vlajky, stužky na klopách, případně modré a žluté balonky.

Podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) z výroků ruského prezidenta Vladimira Putina jasně plyne, že Ukrajinou jeho teritoriální ambice nekončí. „Všichni ti chlapi, kteří se zbraní v ruce brání Ukrajinu, brání Kyjev a další města, bojují i za nás," řekl. Zdůraznil, že Ukrajina musí dostat maximální podporu. Putina označil za diktátora.

Jako první z řečníků vystoupila primátorka Markéta Vaňková (ODS). Putina připodobnila k Voldemortovi, padouchovi z knih o kouzelníku Harrym Potterovi. „Putin je pán zla, nic ho neopravňuje k tomu, aby obsadil suverénní stát," uvedla Vaňková.

Před ruským konzulátem v Brně protestovali lidé proti invazi na Ukrajinu

Modro-žluté vlajky, transparenty s Putinovým obličejem i souhlasné troubení kolem projíždějících řidičů. U ruského konzulátu v Brně se dnes v pět hodin odpoledne sešli lidé, aby projevili podporu Ruskem napadené Ukrajině. Na poklidném setkání...

Ukrajinská konzulka v Brně Anna Prošková zdůraznila, že Rusko agresivně napadlo mírumilovnou zemi, která ale pod tlakem nesložila zbraně - muži bojují, matky vyrábí zápalné Molotovovy koktejly. Jednotlivcům a institucím v Česku poděkovala za podporu.

Mezi instituce aktivně vystupující ve prospěch Ukrajiny patří brněnská Masarykova univerzita. „Putin hovoří o denacifikaci Ukrajiny, při tom vše, co v posledních letech dělá, odpovídá krokům nacistického Německa proti Československé republice," řekl rektor Martin Bareš.

Ukrajinská vlajka na soše rudoarmějce

Kolem druhé hodiny ráno vyjeli strážníci k pomníku rudoarmějce na Moravském náměstí v Brně. Na podstavci se objevilo nasprejované srdce v barvách ukrajinské vlajky. „Autor je neznámý. Případ spadá do gesce Policie ČR," řekl k věci mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.


Posprejovaná socha na Moravském náměstí FOTO: Michal Šťastný

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Společně Brno

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, demonstrace, boje, menšiny, správa, Brno, Vladimir Vladimirovič Putin, ruská invaze na Ukrajinu, Brno-střed, Markéta Vaňková, Petr Hladík, KDU-ČSL, Lord Voldemort

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstí v Brně zaplnily tisíce lidí protestující proti útoku Ruska na Ukrajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.