Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Zámek v Rájci nad Svitavou láká na jedinečnou výstavu rozkvetlých kamélií

Na výstavu kamélií i osobních věcí ze života rodu Salm-Reifferscheidt zve návštěvníky zámek v Rájci nad Svitavou na Blanensku. Lidé můžou zavítat také do zámeckých skleníků, které skrývají největší sbírku kamélií v České republice.

Zámek Rájec nad Svitavou připravuje po dvou letech novou výstavu kamélií, letos na téma Kamélie a slavnosti života. Růžově kvetoucí keře kamélií i aranžmá z tisíců řezaných květin budou mít návštěvníci možnost zhlédnout v zámeckých interiérech od pátku 25. února do neděle 6. března.

Výstava představí významné události rodu Salm-Reifferscheidt, původních aristokratických majitelů zámku. Kamélie v jejich nejrůznějších podobách doplní sbírkové předměty rodiny, které nejsou běžně vystavovány a připomínají narození dětí, křty, pracovní úspěchy nebo životní jubilea.

„Výstava je pro návštěvníky otevřená vždy od 9 do 15 hodin. Během prohlídky i návštěvy skleníků je nutné dodržovat aktuální covidová opatření,“ řekla kastelánka Zdeňka Kalová.

Kromě výstavy můžou lidé zavítat i do zámeckých skleníků, kde se nachází největší sbírka kamélií v České republice. V 19. století bylo sbírání těchto čajovníkovitých stromů zábavou šlechty i představitelů dalších majetných vrstev. Původní zámecká sbírka z roku 1973, kterou tvořilo pětaosmdesát keřů, se za necelých padesát let rozrostla na čtyři stovky druhů. Některé z nich vypěstovali samotní zámečtí zahradníci a nelze je vidět ani zakoupit nikde jinde v Česku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Rájec nad Svitavou

Štítky kamélie, výstava, zámek, Rájec nad Svitavou, camellia, Rájec, Česko, skleník, okres Blansko, Zámek Rájec nad Svitavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Rájci nad Svitavou láká na jedinečnou výstavu rozkvetlých kamélií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.