Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kolik je v Brně reálně lidí? Až půl milionu, zjistilo město z dat mobilního operátora

Kolik se ve městě pohybuje lidí a jaká místa jsou nejzalidněnější? Na tyto otázky hledá odpověď Brno, jež nechalo vypracovat statistiku na základě geolokačních dat mobilního operátora. Ukázalo se, že se v moravské metropoli pohybuje až o sto tisíc osob více, než eviduje Český statistický úřad.

Měření města pomocí anonymizovaných dat od mobilních operátorů se uskutečnilo za období  20.–26. září a 11.–17. října loňského roku. Brnu se výsledky výzkumu hodí jako podklad pro strategické a územní plánování a na datech chce provádět lokální šetření. Výhodou je, že výsledky ukazují reálný počet lidí v Brně, jenž je odlišný od oficiálních čísel.

Ze získaných dat sestavili odborníci časový profil, který ukazuje, kolik lidí se v moravské metropoli nacházelo v různých hodinách. „Český statistický úřad v Brně eviduje 382 tisíc osob s trvalým pobytem. Statistický úřad však dále nezkoumá, kolik osob se v Brně opravdu zdržuje a jak se počty vyvíjí v průběhu dne v jednotlivých hodinách. Na sběr takových dat totiž nemá vhodné nástroje,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Analýza odhalila, že v běžný pracovní den se v Brně v nejfrekventovanější hodině, a to mezi 10:00 a 10:59, nachází až 491 tisíc osob. V noci naopak přítomné obyvatelstvo klesá o desetitisíce až na 415 tisíc osob. Nejvíce lidí prochází Brnem ve středu, nejméně naopak v pátek. O víkendu se vlivem odjíždění a přijíždění pracujících i studentů ztrácí rytmičnost obyvatel a počet lidí klesá ke 300 tisícům. 

Sbíraná data vysílá SIM karta telefonu a prostřednictvím nich se připojuje do systému pozemních přenosových antén, takzvané sítě BTS. „Aby byl daný uživatel do daného území započítán, musel se alespoň jednou za třicet minut do dané BTS sítě přihlásit. K přihlášení dochází při telefonování, smskování či datování na internetu," vysvětlil datový analytik Data Brno Martin Dvořák.

Na základě počtu přítomného obyvatelstva v každém území v Brně spočítali analytici průměr a relativní odchylku od průměru v jednotlivých denních hodinách. Následně hodnoty různých území srovnali a výsledná data zanesli do mapy, která je dostupná na webových stránkách Data Brno.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Leonhard_Niederwimmer/Pixabay.com

Štítky statistika, analýza, data, obyvatelé, Brno, mobilní operátor, Český statistický úřad, Data Brno, Česká pirátská strana, Tomáš Koláčný, Martin Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mojmír Herzlik

Já teda nevím, jak mě spočítali. Mobila mám od roku 1999 a od roku 2000 mám stabilně 2 simkarty a teď aktuálně mám aktivní i třetí. To jako mě spočítali 3x?

Pondělí, 7. února 2022, 10:14Odpovědět

Kolik je v Brně reálně lidí? Až půl milionu, zjistilo město z dat mobilního operátora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.