Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Armáda po čtvrt století převlékne vojáky, změní maskování uniforem

Česká armáda změní maskovací vzor uniforem vojáků. Jeho podobu dnes představila na svém webu. Místo dosud dvou uniforem, tedy lesních a pouštních, tak bude nově armáda používat pouze jeden vzor uzpůsobený pro města, zeleň i poušť. Maskovací vzor má již armáda zapsán jako evropský průmyslový vzor, nyní odborníci připraví návrh střihu a materiálu.

Pokud ho vedení armády schválí, nechá armáda vyrobit nové uniformy, kterými začne postupně vybavovat své jednotky, řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Podrobnosti armáda zveřejnila na svém webu www.army.cz.

Maskování se v české armádě změní asi po 25 letech. „Kvůli změně současného i budoucího bojiště nyní přišel čas na změnu," uvedla Dvořáková. Projekt byl nazván MAD21, tedy Maskovací design vzor 2021. Podle Dvořákové je jeho největší předností univerzálnost.

Stávající vzor ztrácí krycí schopnosti ve městě

Nahradí současný maskovací vzor, který je podle Dvořákové skvělý do lesa, ale krycí schopnost ztrácí v "komplikovanější krajině" nebo městské zástavbě. Odborníci tak dostali za úkol modifikovat stávající lesní vzor za použití barev, které vycházejí z tzv. MultiCam, maskovacího potisku využívaného například americkou armádou, uvedla Helena Jarešová, náčelnice výstrojní služby AČR. Nově by tak armáda mohla používat pouze jeden potisk do různých prostředí, dosud používala dva stejnokroje - zelený a béžový.

První návrh zpracoval grafický designér a pedagog Tomáš Chorý, dále na něm pracoval tým asi šesti desítek lidí včetně budoucích uživatelů, tedy vojáků. Loni v dubnu byl projekt představen náčelníku generálního štábu Aleši Opatovi a v listopadu pak obrana získaný návrh maskování zapsala jako evropský průmyslový vzor.

V současné době na maskování pracují odborníci z Univerzity obrany a Technické univerzity v Liberci, připraven bude podle Dvořákové také nový střih stejnokroje a návrh materiálu. Konečný návrh Opata dostane letos v květnu.

Pokud bude konečný návrh schválen, armáda vypíše výběrové řízení na dodavatele uniforem. Postupně pak novými uniformami začne vybavovat jednotlivé armádní útvary, přednost dostanou jednotky vyjíždějící na mise.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky ČR, armáda, textil, FOTO, uniforma, Magdalena Dvořáková, Armáda České republiky, Tomáš Chorý, Armáda Spojených států amerických, Univerzita obrany, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda po čtvrt století převlékne vojáky, změní maskování uniforem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.