Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V jihomoravské zoo přišlo na svět mládě vzácné antilopy

V Zoo Hodonín se narodilo mládě vzácného přímorožce arabského, jde o samičku. Vzácný druh antilopy chová hodonínská zoo jako jediná zahrada v republice, řekla včera mluvčí zoologické zahrady Marie Blahová.

Mládě přišlo na svět v závěru loňského roku. „Porod proběhl rychle a bez komplikací, matce i mláděti se daří dobře," uvedla zooložka Zdenka Vavrysová. Samička už má za sebou čipování nezbytné pro identifikaci jedince i podání dávky vitaminů. Malou antilopu už mohou návštěvníci vidět ve výběhu spolu s její matkou, samcem a další samicí s už odrostlejším mládětem, které se v zahradě narodilo v září. S chovem tohoto ohroženého druhu antilopy začala hodonínská zoo v roce 2016, kdy byly ze zoo v Curychu přivezeny dvě samice. K nim později přibyl samec z britského Marwellu.

Přímorožce arabské chová hodonínská zoo jako jediná zahrada v republice. Druh z přírody na čas zcela vymizeli. „V posledních letech se do přírody ale vrací, právě díky záchranným programům zoologických zahrad. Jedná se o antilopu nižší postavy s protáhlejší hlavou, delším ocasem a dlouhými rohy. Typické je pískově bílé zbarvení těla. Kromě tohoto druhu přímorožce chová hodonínská zoologická zahrada také přímorožce jihoafrického a přímorožce beisa,“ řekla Blahová. 

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Chová přes tisíc zvířat asi 280 druhů, hlavním lákadlem jsou smetanově zbarvení lvi. Loni do ní zavítalo zhruba 114 tisíc lidí, meziročně asi o dvaatřicet tisíc méně. Zoo byla loni opakovaně uzavřena, jednak kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru a také kvůli odstraňování následků červnového tornáda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Hodonín

Štítky ČR, příroda, zoo, Hodonín, přírůstek, zvířata, zahrada, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Hodonín, Curych

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihomoravské zoo přišlo na svět mládě vzácné antilopy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.