Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Napětí na univerzitě v Brně. Kvůli chybám ve článcích rezignujte, radí rektorka svému nástupci Adamovi

Dnes se měl účastnit jmenování nových rektorů na Pražském hradě, kvůli nemoci ale nepřišel. Nově nastupující rektor Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) Vojtěch Adam zažívá poté, co etická komise potvrdila, že jeho tým manipuloval s daty ve vědeckých pracích, těžké chvíle. Podle končící rektorky Danuše Nerudové by měl na funkci rezignovat.

Odbornými články, které vyprodukoval tým vedený Vojtěchem Adamem, se již od listopadu zabývala mezinárodní expertní komise pod vedením ředitele konsorcia CEITEC Pavla Tomančáka. Adam čelil podezření ze záměrných úprav obrazových dat. Na nesrovnalosti v článcích upozornili na internetu a sociálních sítích další výzkumníci z Česka i zahraničí.

V závěrečné zprávě, kterou etická komise zveřejnila tento týden, doporučila stažení šesti problematických článků z vědeckých časopisů. Experti dospěli k závěru, že Adamova výzkumná skupina v konkrétních případech nedodržovala etiku vědecké práce. Podle zprávy sahaly zjištěné problémy od hrubé nedbalosti při kontrole kvality až po jasné známky manipulace s daty. Předseda akademického senátu Mendelovy univerzity Jiří Skládanka řekl, že podle jeho osobního názoru nešlo o záměrná či úmyslná pochybení. 

Výzkum chemika Adama směřuje například k vývoji léčiv nádorových onemocnění. V devětatřiceti letech patří k uznávaným vědcům, získal prestižní grant Evropské výzkumné rady. Na kontě má stovky samostatných i týmových publikací. V akademickém senátu měl při volbě rektora výraznou podporu. „Za zjištěné chyby ve vědeckých pracích, které jsem vedl, se omlouvám, přesto za podstatné považuji, že u žádného z článků neměly vytýkané chyby signifikantní dopady do hlavních závěrů našich prací," řekl dříve Adam. 

Vojtěch Adam by měl být rektorem od února. Končící rektorka MENDELU Nerudová mu však doporučuje rezignaci. Mrzí ji, že nyní je v sázce dobré jméno univerzity, kterému věnovala čtyři roky usilovné práce, napsala ČTK ve vyjádření. Nyní záleží na Adamově postoji a rozhodnutí, zda se rektorem i tak chce stát, nebo rezignuje. V takovém případě by musel akademický senát volbu opakovat a vybrat nového rektora.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky ČR, školy, věda, vysoké, Brno, Vojtěch Adam, Mendelova univerzita v Brně, Danuše Nerudová, vědecká práce, Pražský hrad, CEITEC, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napětí na univerzitě v Brně. Kvůli chybám ve článcích rezignujte, radí rektorka svému nástupci Adamovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.