Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Drogy, hluk a nepořádek. V brněnském domě dělají zle obyvatelé sociálních bytů

Vypáčené dveře, pračka uprostřed chodby a opodál ležící improvizovaná postel pro náhodné noční návštěvníky. Bytový dům v Brně se s příchodem sociálních bytů proměnil v místo, kam si obyvatelé vodí návštěvy jen v nejnutnějších případech.

Před vchodem do šestipodlažního domu Tržní 2 stojí přeplněné popelnice, na zvoncích jsou chybějící nebo nečitelná jména a ke vstupu do budovy ani nejsou potřeba klíče. Vstupní dveře jsou neustále rozbité, stejně jako jejich skleněná výplň. „Poslední sklo vydrželo čtrnáct dní, než se na něm objevila pavučina,“ vysvětluje paní Anna, nájemkyně jednoho z obecních bytů, která se do brněnských Černovic přistěhovala před osmi lety. 

Hned v přízemí přivítá návštěvníky stará pračka, která už nějakou dobu stojí před výtahem a nikdo se k ní nemá. Místo jeho odvozu do sběru na přístroj někdo posadil dětskou přenosnou sedačku. Možná to byl stejný člověk, jenž se před vchodem do domu pohodlně zbavil nefunkčního sporáku. V domě se pohybují opraváři i zaměstnanci firmy, která nepořádek pravidelně sváží. „Je to tu strašný, že? Nejhorší barák v Brně, co znám,“ utrousí jeden z nich.


Sporák stojící před budovou.

Ukáže se, že pracovník firmy v okolí bydlel od dětství a na podobnou situaci nepamatuje. „Jezdíme sem uklízet bordel několikrát týdně. Válí se tu elektronika, zbytky po braní drog a je normální, když na chodbě potkáte spát feťáka,“ líčí, zatímco čeká na kolegu, který sváží nábytek z problémového pátého patra. Nájemníci v exekuci, kteří se museli stěhovat s policejním doprovodem, po sobě zanechali skříně, koberec, dětské hračky i použité roušky, které se válejí na chodbě.

Křik ve dne v noci, vykradené sklepy, domácí násilí na společných chodbách nebo sedm hlučných lidí v jedné garsonce. Obyvatelé domu na Tržní zažívali s nájemníky sociálních bytů v posledních letech peklo. Podle Anny stačí jedna problémová rodina a do domu se začnou stahovat pochybné existence. „Oni jsou jako bonbony. Lepí se na ně další a další lidé, kteří se chovají stejně nebo hůř,“ říká seniorka, zatímco procházíme jednotlivými patry domu. Sama měla vedle svého bytu sousedy, jejichž jedinou zábavou byl alkohol a drogy. 


Na chodbách v domě přespávají cizí lidé.

Lidé se v noci bojí chodit společnými chodbami, mnohdy totiž narazí na nezvanou návštěvu, která si ustlala v nejnižším podlaží. Do domu má přístup každý, pro některé navíc nehraje denní doba roli. „Chceme jedinou věc, mít šanci normálně se vyspat. Klid tu ale v noci rozhodně nebývá,“ říká Anna s tím, že jsou období, kdy v budově zasahují policisté i několikrát týdně. 

Po naléhání rozhořčených nájemníků se podařilo osoby, které v domě dělaly největší nepořádek, vystěhovat. Nyní se ale obyvatelé oprávněně obávají, že situace s novými rodinami bude podobná. Kvůli špatným podmínkám k životu proto požádali brněnský magistrát o snížení nájmů. „Myslím, že za to, co tu někdy musíme vytrpět, si lidé nižší nájem zaslouží. Návrh prošel přes brněnské radní, zastupitelé ho ale neschválili,“ vysvětluje Anna, podle níž začaly problémy v domě eskalovat zhruba před třemi lety.


Archivní fotografie popelárny zaplněné odpadky.

Minimálně dvě rodiny se kvůli nepřizpůsobivým nájemníkům odstěhovaly, jiné si musely přestěhovat ložnice do místností, kde není noční hluk tolik slyšet. „S panem náměstkem Jiřím Olivou (ČSSD) jsme byli o problémech informovaní a snažili jsme se snížení nájmu prosadit, bohužel to neprošlo. Nyní chystáme opatření, která dům zabezpečí. Je potřeba vyřešit rozbité vstupní dveře, domlouváme také spolupráci s TOXI týmem. S těmi problémovými nájemníky jsme se vypořádali,“ řekl Drbně k situaci náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl (ODS).

Tržní 2 stojí na místě, jímž roku 2004 otřásl mohutný výbuch. Exploze plynu zabila čtyři osoby, několik jich zranila a desítky lidí připravila o střechu nad hlavou. Nová budova v ulici vyrostla o čtyři roky později a při pohledu zdáli by dnes nikdo netipoval, že se uvnitř scházejí ty nejhorší brněnské existence. Nejde ale o jediný bytový dům v Brně, který sužují problémy spojené se sociálními byty. Podobná situace panuje také v nedalekém domě na Zderadově ulici, který je policistům rovněž dobře známý. 


Chodba v domě na Zderadově ulici. Autor: Kateřina Benáčková

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky sociální bydlení, nájem, tržní, dům, chodba, Brno, rodina, Černovice, Robert Kerndl, Jiří Oliva, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Strnad

Vypadá to, že problémy nejsou jen tady u nás na severu (Janov, Chánov).... A to jsem si vždycky v duchu vyčítal, že jsem se z krásného a bezproblémového Brna před čtyřiceti lety odstěhoval za prací do Litvínova..... :-(

Sobota, 5. února 2022, 22:54Odpovědět

Michal Pantok

Hmm 3 roky dozadu ? To vypadá na ten ukrutný program Rapid Re-housing, nevíte jestli je to ono?
U nás na Vranovské jeden dům dopadl podobně :-(

Pátek, 4. února 2022, 12:54Odpovědět

Baron Kocharovski

co to ožralý kerndl mele?! JAK se tedy vypořádali s problémovými nájemníky, když v baráku je nehorázný bordel, viz fotky?! barák byl téměř postaven celý znovu a PO PÁR LETECH to tam vypadá, jak ve slumu! :-( možná by se rychleji vypořádali s feťáky ad. nepřizpůsobivými, kdyby se jim tito SRÁ*ČI nastěhovali do domů, kde bydlí oni sami, že?! nelze přece donekonečna opravovat JEDEN dům... problémové, dlužící, fetující... všechny IHNED VYHÁZET, ať si tájnou klidně pod most! starat se o takové líné lemry, co jen sosají sociální dávky, to nikam nevede! :-(((

Pátek, 4. února 2022, 11:56Odpovědět

Diskutér T.

Musím jen s paní Lenkou souhlasit - bydlení pro tyto lidi v buńkách, jako na Slovensku - pometla do ruk a koštiska, krumpáče a bylo po potížích - nauč se makat a budeš žít, jako my ostatní.....je fakt, když se výjde v 6 třídě, tak se toho moc naučit nedá - ale ruce mají, tak ať se postarají, jako ostatní.....

Pátek, 4. února 2022, 09:14Odpovědět

Lenka Kuchařová

Pokud bude brněnský magistrát jako doposud,dávat lidem ze státem chráněného etnika velkoryse nové drahé byty,s vydatným dotovaným nájmem a nespočtem dalších nemalých soc.dávek,tak se nic nezmění.Ten zmíněný dům byl nedávno zrekonstruovaný po havárii s plynem.Jezdím okolo něho každý týden několikrát,ale je to v jednom z brněnských bronxů,takže se ničemu nedivím.Stejně určitě vypadají historické opravené domy ve středu města,kde běžný člověj nemá na to,aby zvládal úhrady nájmu,ale uvedené etnikum dostali tyto byty samozřejmě gratis a s velkorysými dotacemi.Stále fňukají jak jsou diskriminovaní,ale je to přesně naopak.Kdo jiný by takové byty dostal s takovými finančními dary na vybavení bytu,úhrady nájmů,a vše na co si vzpomenete,abyste si mohli jezdit pro s. dávky v autě měli na drahý benzin ?To,že nepracují už 3.generaci je jenom maličkost,která to vše dokresluje.Neznám žádnou jinou zemi,kde by stát platil vysoké fin. dávky za to,aby tito lidé nepracovali, a přitom hledal způsoby jak umožnit podnikatelům,aby mohli dovážet zaměstnance ze zahraničí.

Pátek, 4. února 2022, 08:39Odpovědět

Drogy, hluk a nepořádek. V brněnském domě dělají zle obyvatelé sociálních bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.