Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Centrem Brna projde denně celá Příbram. Nejvíce chodců přilákal advent

Klidnější víkendy a o pracovním týdnu nabité ulice. Množství chodců, kteří každodenně plní centrum Brna, měřil v uplynulém roce speciální senzor. Ukázalo se, že za jeden den prošel nejvytíženějším místem stejný počet lidí, jako obývá středočeskou Příbram.

Nakupování, cesta na nádraží nebo na večírek. Nejvíce lidí mířilo loni do centra Brna za nejrůznějšimi účely pravidelně na konci pracovního týdne. Naopak nejméně osob se v historickém centru nacházelo o víkendech, které byly v průměru o šest tisíc chodců klidnější než všední dny. „Vždy ale záleží na aktuálním dění, zda se koná nějaká veřejná akce, ale samozřejmě také na počasí," uvedl datový analytik Adam Estefányi na webu Data Brno

Analýza pohybu osob rušeným místem na pomezí Masarykovy ulice a náměstí Svobody zahrnuje dobu od 1. srpna do 31. prosince minulého roku. Ukázalo se, že ve zmíněném období prošlo kolem senzoru průměrně 32 3000 osob za den. Odborníci se při vyhodnocování dat zaměřili také na nejvytíženější časy, jimiž se ukázala být odpolední doba mezi třináctou a patnáctou hodinou.


Data zachycená senzorem mezi Masarykovou ulicí a náměstím Svobody v Brně.

Rekordní počet lidí prošel místem i přes zrušení adventních trhů v předvánočním čase, a to konkrétně v pátek 17. prosince, kdy senzor zaregistroval 47 014 osob. Vytíženost Masarykovy ulice a náměstí Svobody je ovlivněná konáním nejrůznějších kulturních a společenských akcí. Na grafu je patrný například výkyv v době konání Pivního festivalu Brno (7. srpna) nebo zářijových Slavností vína (17. a 24. září). 

Nadprůměrné množství lidí vyrazilo do centra Brna oslavit také svátek svatého Martina (11. listopadu). Naopak nejméně pěších se jádrem moravské metropole procházelo o nedělích, absolutní minimum lidí pak vyšlo na Masarykovu na Boží hod.


Vytíženost místa v jednotlivých dnech za měřené období.

Senzor v centru Brna provozuje firma VisionCraft na jedné z budov. Zařízení zpracovává data v reálném čase bez přenášení jednotlivých snímků. Umělá inteligence dokáže rozpoznat, kterým z pohybujících se objektů je právě člověk. Na webových stránkách Data Brno mohu zájemci sledovat aktualizované statistiky denních průchodů sledovaným místem, množství osob za měsíc nebo průměrnou denní teplotu.

Ohodnoť článek

Foto | Zdroj Data Brno

Štítky statistika, data, Brno, masarykova, náměstí svobody, Příbram, advent, Data Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrem Brna projde denně celá Příbram. Nejvíce chodců přilákal advent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.