Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Restauratéři jsou v kritické situaci, státu hrozí žaloby

Restauratéři jsou kvůli vládním omezením a nevyplácení náhrad podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) v kritické situaci, ještě v horší než při dřívějších vlnách pandemie. Menší podniky evidují ztráty v řádech milionů, větší v řádech desítek milionů korun. V ohrožení je třetina trhu. Novinářům to dnes řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner v reakci na vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) na schůzi Sněmovny. V gastronomii pracuje zhruba 150 tisíc lidí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) za předchozího ministra Karla Havlíčka (ANO) připravilo ve spolupráci s profesními svazy obnovení kompenzačních programů COVID Nepokryté náklady a COVID 2021. Jejich spuštění ale bylo na nové vládě. Síkela v noci uvedl, že si nechal zpracovat analýzu o výplatách z předchozích programů podpor. Dostaly se podle něj hlavně velkým firmám, nikoliv malým a středním. Mimo jiné uvedl, že se nechce vydat cestou výpočtu náhrad podle poklesu obratu o 30 procent. MPO podle něj nyní vytipovává nejvíce postižené segmenty.

Kastner s výroky Síkely nesouhlasí. Předchozí podpora podle něj malé a střední podnikatele zachránila. Upozornil, že gastronomie je nejvíce zasaženým odvětvím. Provozovatelé stravovacích provozů podle něj v listopadu v dobré víře podnikání na základě vládních nařízení omezili s tím, že měli vyjednané náhrady. Nyní jsou připraveni v případě, že jim stát kompenzace nevyplatí, podat žaloby. Kastner dodal, že podnikatelé mají zdokumentované ztráty a záležitost také projednanou s právníky. „Naše pozice je sebevědomá," řekl.

Restauratéři jsou ale podle Kastnera připraveni jednat s vládou kdykoliv. I v zájmu ministrů by podle něj měl být dialog. Ve chvíli, kdy podnikatelé čelí omezením a nemají výhled na kompenzace, ztrácejí také důvod opatření respektovat, uvedl dále.

Do restaurací, barů či klubů mají v současné době vstup povolen jen lidé, kteří se prokážou dokončeným očkováním nebo proděláním nemoci covid-19 v posledním půl roce. U stolu může sedět maximálně šest hostů, netýká se to členů jedné domácnosti. Lidé musejí být usazeni tak, aby od sebe měli odstup alespoň 1,5 metru. Mezi 29. prosincem a 2. lednem mohli být u stolu maximálně čtyři hosté. Vánočních večírků se mohlo v tomto období účastni nejvýše 50 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, restaurace, vláda, koronavirus, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Jozef Síkela, Starostové a nezávislí, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, COVID-19, Karel Havlíček, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restauratéři jsou v kritické situaci, státu hrozí žaloby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.