Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno otočilo. Na popud studentů informuje, že se dlužníci mohou zbavit exekucí

Milostivé léto nabízí českým dlužníkům šanci na lepší život. Místo řešení problémů s exekucí mají lidé možnost zaplatit původní dluh s nízkým poplatkem, a zbavit se tak veškerých sankcí. Zatímco jiná města vedou o časově omezené akci informační kampaň již od října, v Brně odstartoval diskuzi o problému až happening studentů.

Velký informační plakát symbolicky přibitý na dveře brněnského magistrátu, otevřený dopis pro primátorku a transparenty. V úterý 21. prosince se před Novou radnicí v Brně sešla necelá desítka studentů Masarykovy univerzity, aby poukázala na neochotu Brna informovat o Milostivém létě. Akce dává dlužníkům příležitost zaplatit pouze původní dluh a k tomu poplatek exekutorovi bez jakýchkoli sankcí, jež mnohdy šplhají do desetitisíců a statisíců korun.

Veřejné instituce získají alespoň část z dluhů, které by se mnohdy vůbec nesplatily. „Aby k tomuto oboustranně výhodnému obchodu došlo, je nutná jedna věc. Dlužníci musí vědět, že takováto příležitost je. Z dostupných informací bohužel vyplývá, že velká část o tomto institutu vůbec neví. Mnoho zodpovědných radnic proto své dlužníky začalo kontaktovat a informovat, například rozesláním dopisu,“ apelovali studenti. 

Brno se nezajímá o dlužníky, vadí studentům. Vystoupili před magistrátem

Příležitost zbavit se exekucí a dostat novou šanci na lepší život. Milostivé léto nabízí obyvatelům České republiky, kteří dluží nesoukromým organizacím, odpuštění sankcí. Zatímco Praha a její městské části vedou informační kampaň, jež se...

Nejenže prosincový happening přitáhl pozornost médií, ale také odstartoval dění za zdmi brněnského magistrátu. Zatímco před měsícem odbor rozpočtu a financování v reakci na dotaz jednoho ze studentů odvětil, že magistrát nemá ze zákona vycházející povinnost o Milostivém létě informovat, v lednu se situace změnila. Brno včera oznámilo připravenou informační kampaň o Milostivém létě, která zahrnuje spoty v rádiích, velkoplošné reklamy, letáčky i umístění reklam do tramvají a trolejbusů Dopravního podniku města Brna (DPMB). 

Milostivé léto se týká exekucí, v nichž je věřitelem veřejnoprávní subjekt. Jde o dluhy státu, krajům, obcím, pojišťovnám, dopravním podnikům, České televizi, Českému rozhlasu apod. Možnost zbavit se pohledávek trvá do 28. ledna.

„Ještě v minulém roce zaslal bytový odbor informativní dopisy všem dlužníkům ve své gesci a jsem rád, že porada vedení města schválila, že i ostatní odbory Magistrátu města Brna budou nyní u pohledávek v samostatné působnosti postupovat obdobně,“ potvrdil náměstek primátorky Jiří Oliva (ČSSD). Milostivé léto ale odstartovalo 28. října 2021 a šance na smazání sankcí skončí již 28. ledna letošního roku.

Informační kampaň přišla pozdě

Milostivé léto se vztahuje i na osoby, které mají nesplacené pohledávky u brněnského dopravního podniku. Stačí totiž jedna cesta bez jízdního dokladu a sankce se vyšplhají na několikanásobek pokuty. Dopravní podnik nyní registruje pět tisíc dlužníků. „Z neuhrazených pohledávek těchto dlužníků vzniklo patnáct tisíc exekucí. Načerno totiž většina z nich jela opakovaně, tudíž mají dvě až deset nezaplacených pokut, a to v celkové výši přes šedesát milionů korun,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

V případě Magistrátu města Brna je evidováno 8 849 exekucí, u kterých mohou dlužníci využít možnost Milostivého léta. Rozhodnutí města se problému věnovat a kontaktovat konkrétní dlužníky vítá student Vojtěch Vašák, který stál za prosincovým happeningem. Řešení podle něj ale mělo přijít již v říjnu. „Ze strany radnice došlo k pozitivním změnám, ale mohly nastat dříve. Milostivé léto je pro dlužníky časově náročný proces. A i kdyby dlužníci peníze na zaplacení pohledávek měli, je možné, že si oddlužení už nestihnou vyřídit,“ řekl dnes Drbně Vašák s tím, že vhodným řešením situace by bylo prodloužení Milostivého léta.

Ačkoli například náměstci brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL), Jiří Oliva (ČSSD) a Tomáš Koláčný (Piráti) se o problematiku začali na popud studentů zajímat, otevřený dopis, který byl při happeningu předán primátorce Markétě Vaňkové (ODS), zůstává zatím bez odpovědi. „Normální doba odpovědí se pohybuje okolo čtrnácti dní, nám ale stále žádná reakce nepřišla. A to i přes to, že jsme paní primátorku kontaktovali i na facebooku, kde je viditelně aktivní,“ popsal Vašák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky milostivé léto, exekuce, happening, dluhy, Brno, dlužník, léto, Dopravní podnik města Brna, Masarykova univerzita, Jiří Oliva, ČSSD, Petr Hladík, Tomáš Koláčný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno otočilo. Na popud studentů informuje, že se dlužníci mohou zbavit exekucí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.