Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dojatí zdravotníci z Brna. Za práci v době covidu jim hendikepovaní napekli sladké štoly

Radost i dojetí neskrývali brněnští zdravotníci, když k nim dnes dorazila zásilka více než tisíce novoročních štol. Lékařům, sestřičkám či dalšímu zdravotnickému personálů napekli dobroty jako poděkovaní za nasazení v době covidu hendikepovaní z chráněných dílen.

Celkem patnáct stovek vánočních a novoročních štol dorazilo dnes dopoledne do areálu brněnské Úrazovky, Nemocnice Milosrdných bratří či Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA), kde výpravu netrpělivě vyhlíželo několik zdravotníků. Pekařský výrobek pochází od svěřenců společnosti Sansimon, která spadá pod Diecézní charitu Brno. Organizace, v níž působí většinou lidé s hendikepem, dárkem chtěla zdravotníkům poděkovat za jejich nasazení v době covidové pandemie a také je sladkým dárkem potěšit. 

Naše štoly jsou úplně jiné, než člověk může sehnat v supermarketu. Vyrábíme je postaru, ručně. Těsto kyne pomalu, aby nemělo pachuť kvasnic. Přidáváme do něj spoustu meruněk, mandlí a rozinek. Po upečení se dva dny potírají a cukrují,“ popsal výrobu Marcel Štěpán ze Sansimonu.

Na výrobě a rozvozu vánočního pečiva se podílelo asi padesát pracovníků z charitativní organizace, kterým zabrala příprava poctivého ručního výrobku zhruba tři dny. Výrobu oblíbené sladké pochoutky zaplatila Jaderná elektrárna Dukovany, která štolami už dříve obdarovala také onkologický ústav na Žlutém kopci nebo bohunickou fakultní nemocnici. Celkem tak vyrobili kuchtíci z chráněných dílen 2 tisíce kusů pečiva.

Nápad vznikl před Vánoci, kdy se nemohly konat trhy. Tam běžně charitativní organizace a chráněné díly prodávají své výrobky. Skupina ČEZ chtěla nějak poděkovat zdravotníkům a zároveň pomoct charitativním organizacím. Proto odkoupila štoly a věnovala je lékařům,“ uvedl Jiří Bezděk, mluvčí dukovanské elektrárny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky FNUSA, Brno, Dukovany, Štoly, Charita, zdravotnický pracovník, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Nemocnice Milosrdných bratří, Diecézní charita Brno, charitativní organizace, Jiří Bezděk, Jaderná elektrárna Dukovany, ČEZ, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dojatí zdravotníci z Brna. Za práci v době covidu jim hendikepovaní napekli sladké štoly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.