Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ke krajskému soudu znovu zamíří případ odstranění stánků na Pohořelci v Brně

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl stížnosti městské části Brno-střed v hlavní větvi sporu navazujícího na vyklizení tržnice na Pohořelci v roce 2016. Zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Brně, podle kterého bylo odstranění stánků nezákonné. Už dříve NSS na podnět radnice zrušil také rozhodnutí krajského soudu o nezákonnosti předešlé výzvy k odstranění stánků. Verdikt NSS je dostupný na úřední desce. Spor musí znovu projednat krajský soud.

Úřad postupoval podle silničního zákona. Stánky, které na místě byly mnoho let, vyhodnotil jako nepovolený zábor na místní komunikaci. Stanovil dvoutýdenní lhůtu k jejich odstranění. Poté, co lhůta uplynula, radnice nechala stánky demontovat, finální práce se uskutečnily o víkendu. Od té doby se likvidací tržnice opakovaně zabývají soudy, na které se obrátil provozovatel, firma 1. brněnská investiční.

Už loni v prosinci se NSS vyjádřil ke lhůtě. Radnice podle rozsudku postupovala v souladu se zákonem, lhůta odpovídala okolnostem. Rozhodnutí se týká následného odstraňování stánků. Krajský soud například kritizoval skutečnost, že radnice nechala stánky demontovat o víkendu, kdy měl provozovatel omezený přístup k právní asistenci a nemusel se o akci ani dozvědět. Radnice uváděla, že víkendové práce byly vhodnější s ohledem na bezpečnost chodců.

Podle NSS ve víkendové akci nelze spatřovat nezákonnost. „Odstranění stánků proběhlo v návaznosti na uplynutí lhůty, která byla přiměřená a žalobkyni známá, včetně důsledků, které jsou spojeny s jejím nerespektováním. Tyto skutečnosti samy o sobě proto nemohou vést k závěru o nezákonnosti zásahu,“ stojí v rozhodnutí.

Sporné a nejasné však zůstává, do jaké míry byly stánky při odstraňování poškozené či zničené, což by měl v novém rozhodnutí vyjasnit krajský soud. „Je tak třeba vážit užitnou hodnotu stánků před zásahem, míru zachování či zničení jejich částí z hlediska další použitelnosti, včetně jejich uskladnění. Lze přihlédnout i k tomu, zda bylo možné šetrnější odstranění či nikoliv,“ rozhodl NSS.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbna

Štítky Brno, Stánky, Pohořelec, Soud, Nejvyšší správní soud České republiky, krajský soud v Česku, radnice, Krajský soud v Brně, Brno-střed, Silniční zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Ke krajskému soudu znovu zamíří případ odstranění stánků na Pohořelci v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.