Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zhoršení kvality ovzduší bylo v Brně po silvestru nejvýraznější za posledních deset let

Zábavní pyrotechnika, s jejímž odpalováním se zejména na silvestra nešetří, má nežádoucí dopady na ovzduší. Průzkum toho, jak prachové částice ovlivnily jeho kvalitu, provedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu. Na rozdíl od Prahy se v Brně novoroční oslavy na stavu ovzduší výrazně projevily.

Meteorologové se zaměřili především na zjišťování přítomnosti prachových částic PM10 a jemných prachových částic PM 2,5 ve vzduchu. Právě menší prachové částice jsou pro člověka potenciálně škodlivější, protože snadněji proniknou hlouběji do dýchacího systému nebo přímo do krevního řečiště. Nejvyšší koncentraci prachových částic registrují odborníci každoročně zejména v prvních dvou hodinách nového roku.

Sledování nejvyšší průměrné hodinové koncentrace PM10 v prvních letošních šesti hodinách ukázalo, že největší přítomnost těchto prachových částic se v České republice projevila na měřicí stanici Brno-Dětská nemocnice. „V Brně bylo zvýšení koncentrací částic PM10 a PM2,5 v důsledku odpalování pyrotechniky v rámci novoročních oslav velmi výrazné na řadě stanic a celkově nejvýraznější za posledních až deset srovnávaných přelomů let,“ uvedl za brněnské meteorology vedoucí oddělení kvality ovzduší Jáchym Brzezina.


Koncentrace částic PM10 po silvestru 2021/2022. Zdroj: ČHMÚ

Nejvyšší koncentraci částic PM10 naměřili odborníci v Brně na přelomu let 2016 a 2017, o silvestru 2021/2022 byla naměřená hodnota druhá nejvyšší za poslední roky. Situace bývá v Brně dlouhodobě nejhorší právě na městské stanici Brno-Dětská nemocnice, která se nachází blízko centra a zároveň je mírně vyvýšená. „Tato její pozice je pravděpodobnou příčinou faktu, že zde bývá vliv odpalování velmi výrazný, protože se sem při konkrétním směru větru dostává kouřová vlečka z pyrotechniky odpalované v centru a také blízkém okolí stanice," vysvětlil Brzezina.

V České republice je v rámci zákona o ochraně ovzduší stanoven imisní limit pro roční a denní průměrnou koncentraci PM10. Koncentrace za čtyřiadvacet hodin byla na Nový rok překročena na čtyřech měřicích stanicích. Kromě Brna-Dětské nemocnice šlo také o stanice Zlín-ZŠ Kvítkova, Zlín a Olomouc-Hejčín. 

Na kvalitu ovzduší má vliv zábavní pyrotechnika i meteorologické podmínky. Silvestr 2021/2022 byl výjimečný zejména velmi vysokými teplotami vzduchu, kdy na řadě stanic padly teplotní rekordy pro přelom roku. V Brně se teplota vzduchu v ranních hodinách kolem 4 °C, následně vystoupala v odpoledních hodinách až na více než 12 °C a poté opět klesala. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fyliks/Pixabay.com

Štítky silvestr, pyrotechnika, nový rok, ovzduší, meteorologie, vzduch, Brno, částice, Český hydrometeorologický ústav, Praha, nemocnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Zhoršení kvality ovzduší bylo v Brně po silvestru nejvýraznější za posledních deset let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.