Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za opravu nižší nájem. Brno nechá lidi investovat do obecních bytů

Brněnská městská část Brno-střed nabídne zájemcům některé z obecních bytů k pronájmu na dokončení oprav vlastním nákladem žadatele. Nájemci si tak budou moci byt přizpůsobit vlastním potřebám a cena provedených oprav se jim odečte z nájmu.

Deset obecních bytů, které účelům poslouží, se nachází v brněnských ulicích Bayerova, Josefská, Masarykova, Orlí, Solniční a Tučkova. Zatímco o vyklizení jednotek, odstranění poškozených částí bytů, provedení nových rozvodů nebo opravu omítek se postará městská část Brno-střed, na nové nájemníky zbydou lehčí opravy interiérů.

Zájemci o byty k pronájmu na dokončení oprav vlastním nákladem budou moci žádat od 3. do 21. ledna 2022. „O možnost nabízet byty na opravu vlastním nákladem jsme usilovali velmi dlouho. Po všech formálních krocích je máme nyní připraveny a od ledna si o ně budou moci lidé žádat. Otevírá se tak možnost pěkného bydlení pro ty, kteří nejsou natolik movití, aby si mohli pořídit vlastní bydlení, ale přece by do svého budoucího bytu rádi něco vložili,“ řekl starosta městské části Brno-střed  Vojtěch Mencl (ODS).

Nájemníci vymalují a položí dlažbu

Městská část předpokládá, že budou v obecních bytech bydlet dlouhodobí nájemníci se zájmem se o domy společně s dalšími obyvateli starat. Opravy bytových jednotek si mohou lidé objednat u odborné firmy, nebo zakoupit potřebný materiál a práce udělat svépomocí. Jedním z požadavků Brna-střed ale je, aby byly opravy provedené kvalitně.

Nájemníci si sami položí dlažbu v koupelně, zajistí montáž vybavení nebo výmalbu místností. „Je důležité vědět, že ceny za pořízení materiálu a provedení prací z úrovně nájemce jsou předem stanovené. Maximální částka pro umoření je stanovena na 2500 korun včetně DPH za metr čtvereční plochy bytu,“ vysvětlil radní Brna-střed Ivo Komárek (ODS), do jehož gesce patří oblast investice a správa bytových domů. Podrobné informace o o podmínkách pronájmech zveřejní městská část v lednu.

Městská část Brno-střed má momentálně ve správě přes čtyři tisíce bytů, z nichž 86 procent je dlouhodobě obsazených. „Zbylé byty se nacházejí v domech, které jsou prázdné a nemohou se využít, nebo jde o byty uvolněné po nájemnících,“ vysvětlila Drbně mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová. Letos opravila městská část celkem 140 bytů. Některé jednotky ale bývají podle Dobešové, zejména po exekuci, tak zdevastované, že jejich kompletní rekonstrukce zabere mnoho času. Právě byty k pronájmu na dokončení oprav vlastním nákladem by měly proces oprav a rozdělování bytových jednotek urychlit.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MamaShaw/Pixabay.com

Štítky bydlení, renovace, pronájem, oprava, městská část, Brno, Brno-střed, ODS, Orlí, Vojtěch Mencl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Zcela opravené byty ve středu města už Brno rozdalo zcela gratis státem chráněnému etniku.A to včetně dotovaných nájmů a kupou dalších soc. dávek.Ulice Vachova,Dvořákova,Beethovenova,Minoritská a další přímo ve středu města se těmito občany jenom hemží.Běžný pracující nemůže takové vysoké nájmy ,,utáhnout ",ale pro tyto lidi,kteří žijí na úkor státu,je vždycky bytů dost.

Čtvrtek, 16. prosince 2021, 13:04Odpovědět

Za opravu nižší nájem. Brno nechá lidi investovat do obecních bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.