Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zavolejte si pomoc. Čeští aktivisté obdarují migranty SIM kartami i s kreditem

Není nám lhostejný osud migrantů na polsko-běloruské hranici, vzkazují do světa brněnští a pražští aktivisté. Nelegální uprchlíky z krizových oblastí, kteří se snaží proniknout do zemí Evropské unie, hodlají dobrovolníci zásobit českými SIMkami, aby si zavolali na pomoc polskou neziskovku nebo si promluvili s rodinami.

Polsko čelí migrační krizi na hranicích s Běloruskem od jara, v posledních týdnech ale konflikt eskaluje. U hranic se nachází polská armáda či policie, jež brání vstupu nelegálním běženců čekajícím v mrazech na území Evropské unie. 

Situace na severu Evropy zaujala i v České republice, kde kromě politických činitelů reagují rovněž aktivisté, kteří chtějí podpořit běžence SIM kartami. České SIM karty lze sehnat bez registrace na osobu na rozdíl od Polska. Pořízení karet pro ty, co uvízli mezi hranicemi, slouží k tomu, aby si mohli zavolat neziskovou organizac Grupu granicu na pomoc, která pomáhá tamním uprchlíkům. Dále si můžou zavolat nebo se podívat do mapy,“ sdělila Drbně Anna Kupcová, která sbírku SIMek koordinuje v Brně. 

Podle iniciátorů akce pošlou balíček předplacených karet poštou neziskové organizaci, s níž udržují přátelské vazby. Ta operuje v místním terénu, kterému dominují lesy a močály. Od zveřejnění výzvy zatím vybrali přes 20 tisíc korun a očekávají, že nashromáždí zhruba stovku SIMek, které hodlají poslat migrantům příští týden. Kredit by měl činit 500 korun. „Vše záleží na tom, kolik vybereme peněz a jak se domluvíme s operátory. Věříme, že alespoň padesát karet příští týden pošleme,“ popsal muž představující se jako Petr, jenž organizuje sbírku v Praze.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Polska policija

Štítky Migranti, Sbírka, Polsko, Bělorusku, Brno, Praha, Evropská unie, Polská armáda, Evropa, Bělorusko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pinno Britt

No to jsou aktivisté opravdu. Tak v česku nemocní pomalu nemají na léky a jídlo o kreditu aby si mohli zavolat pomoc, o nemocných dětech, na které se musí v Čr pořádat sbírky a o některých se ani neví a potřebovali by více pomoci než nějací migranti, to už je škoda slov. Ale Češi budou raději podporovat chudé v Africe, nebo dokonce tady tyto migranty, kteří migrují jen z ekonomického hlediska a co v Evropě potom páchají, no škoda slov.

Sobota, 11. prosince 2021, 09:30Odpovědět

Mira Glőckner

Opravdoví chudáci nemají mobily! Tady pomůže jediný: okamžitě naložit na letadla a poslat zpátky domů, nebo do kterékoliv muslimské země, kde se neválčí. Svý k svému!

Pátek, 10. prosince 2021, 19:04Odpovědět

Zavolejte si pomoc. Čeští aktivisté obdarují migranty SIM kartami i s kreditem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.