Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno má na příští rok v plánu vzít si až třímiliardový úvěr

Brno bude příští rok hospodařit s rozpočtem s příjmy 14,5 miliardy a výdaji 17,2 miliardy korun. Dnes to schválili zastupitelé. Rozdíl pokryjí nedočerpané peníze z letošního roku, peníze z prodeje majetku a případně až třímiliardový úvěr. Na investice, z nichž největšími jsou stavba multifunkční haly nebo koncertního sálu, půjde přes šest miliard.

Kromě multifunkční haly a Janáčkova kulturního centra, které se začne stavět příští rok v létě, bude Brno investovat do dokončení prodloužení tramvajové trati k univerzitnímu kampusu, dalších prací na velkém městském okruhu, dostavby kanalizace a případné stavby atletické haly u univerzitního kampusu. V letošním rozpočtu město počítalo s daňovými příjmy 9,6 miliardy, pro příští rok počítá s částkou 11,7 miliardy korun.

Kvůli pandemii koronaviru zavedla letos moravská metropole pětiprocentní úspory. Příznivé plnění daní ale umožní vrátit rozpočet běžných výdajů na úroveň loňského. S ohledem na růst cen energií a platových tarifů bude v rozpočtu rezerva půl miliardy korun. Na dofinancování investic je v rozpočtu navržený úvěr v objemu tří miliard korun od dvou bank, a to Komerční banky a České spořitelny.

Pro bylo 36 zastupitelů

Oproti letošnímu rozpočtu se zhruba o dvě miliardy zvýší příjmy s ohledem na změnu rozpočtového určení daní a dobrý výběr daní. Pro rozpočet zvedlo ruku 36 zastupitelů a mezi nimi i část opozice, čtyři opoziční zastupitelé byli proti a šest se jich zdrželo. Zastupitelstvo má 55 členů, někteří nebyli přítomní.

Bývalý primátor Brna a nyní opoziční zastupitel Petr Vokřál (nez., dříve ANO) rozpočet nepodpořil a vytkl mu nárůst zadluženosti v době rekordních příjmů. „Za čtyři roky se vrátíme o dvě dekády nazpět. Vrátíme se do doby největší zadluženosti za celé období fungování města Brna,“ zdůraznil zastupitel. Upozornil také na zvyšující se náklady stavebních prací. „Zadluženost tak nebude pět miliard jako v dobách největší zadluženosti, ale bude to třeba kolem osmi miliard. Město to přivede do velmi obtížné situace s vysokou zadlužeností. V České republice pár příkladů takto zadlužených měst máme,“ řekl Vokřál.

"Investujme do našeho města."

Další opoziční zastupitel David Aleš (nez., dříve ANO) pro rozpočet zvedl ruku. „Hodláme investovat i v této náročné době. Kdybychom akce stopli, je to to nejhorší, co může město potkat,“ řekl Aleš. Připomněl, že při příchodu koalice ANO s Vokřálem v roce 2014 byla největším problémem absence investičních projektů. „Nedopusťme proto, aby nové vedení, ať už bude jakékoliv, mělo prázdný stůl bez připravených projektů. Investujme do našeho města,“ řekl Aleš s ohledem na komunální volby v příštím roce.

Loni v prosinci schválili brněnští zastupitelé na letošní rok pro samotné město rozpočet s příjmy 13,8 miliardy a výdaji 15,3 miliardy korun. Na konci letošního roku bude mít město dluh 2,7 miliardy korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, hospodářství, Brno, rozpočet, 2022, úvěr, Petr Vokřál, Janáčkovo kulturní centrum, pandemie covidu-19, Silnice I/42, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ANO 2011, Komerční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

"Rozdíl pokryjí . . . peníze z prodeje majetku . . . " Hm. A z čeho budou pokrývat, až dojde majetek, který se vybudoval za komunistů?

Středa, 8. prosince 2021, 09:09Odpovědět

Brno má na příští rok v plánu vzít si až třímiliardový úvěr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.