Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Klíčový dokument pro rozvoj Brna jde do finále. Městu se rýsuje nový územní plán

PR článek

Brno má v současné době nejstarší územní plán (ÚP) v České republice. Dokument slouží od roku 1994 a i přes mnohé aktualizace už neumožňuje, aby se město rozvíjelo. Změna má nastat už za půl roku, kdy plánuje magistrát přijmout nový územní plán, jenž aktuálně ve spolupráci s Kanceláři architekta města Brna (KAM) dokončuje.

Územní plán je rozvojový dokument každého města, aby se komplexně rozvíjelo. Schválení a přijetí umožní například proměnu některých starých průmyslových areálů pro současné potřeby, především pro bytovou výstavbu. Nový územní plán řeší komplexně protipovodňovou ochranu nebo umožňuje proměnu někdejších průmyslových areálu, což přinese mnohé, není nemožné, výhody.

Kupříkladu nový územní plán města Brna oproti platnému vytváří lepší podmínky pro řešení nedostatku dostupného bydlení, má za cíl omezit suburbanizaci a její neblahé dopady nebo nově podporuje modrozelenou infrastrukturu, jakožto reakci na změnu klimatu,“ vysvětluje brněnský radní pro oblast plánování Filip Chvátal.

Klíčový dokument

Platný územní plán už ani přes četné aktualizace nereaguje adekvátním způsobem na soudobé problémy města. Proto je důležité, aby se dokument schválil. Bez existence jakéhokoli územního plánu totiž hrozí, že se rozvoj města v zásadě zastaví. Je velkou otázkou, jak nebo zdali by vůbec mohly stavební úřady rozhodovat. Proto město už více než tři roky spolupracuje na tvorbě dokmunetu s KAM, který na záměr vyčlenil přes třicet expertů. Jedná se o zdlouhavý proces, protože se při tvorbě střetávají zájmy městských části, soukromých firem, zájmových spolků i veřejnosti.

Reagují na připomínky veřejnosti 

Připravit územní plán města velikosti Brna či Prahy je velice zdlouhavým procesem, často takřka neřešitelným. Oproti menším městům se v každém kole uplatňují násobně vyšší počty námitek občanů a ty se střetávají se stanovisky městských částí, majitelů pozemků a dotčených orgánů státní správy, které hájí veřejné zájmy. Najít kompromis je velice složité i vzhledem k rozloze města a z toho plynoucímu počtu zájmů,“ popisuje Chvátal, jenž zmiňuje i další faktory komplikující tvorby, mezi nimiž figurují například legislativní změny. Každý krok pak musí být projednán s veřejností. 

Zástupci magistrátu se snaží klíčový dokument neustále s veřejností projednávat a řešit některé sporné body, jakými byly v minulosti stavba nemocnice na Kraví hoře nebo výstavba v oblasti Černovických teras. „Konkrétní změny i celý návrh jsme na desítkách jednání projednávali s veřejností na jednotlivých městských částech, s odbornou veřejností, se zástupci veřejnosti, hnutími i konkrétními lidmi, kteří se neustále ozývali po celé tři roky, kdy nastoupilo naše vedení města, které se rozhodlo projednat tento nový územní plán. Někdy na jednáních bylo 500 lidí, někdy jen jednotky,“ tvrdí Chvátal. 

Poslední opakované veřejné projednání 

V současné době se uskuteční předpokládané poslední opakované veřejné projednání, které se uskuteční dnes na brněnském výstavišti od 15. hodin v pavilonu E. „Cílem je úpravy veřejnosti prezentovat, odborně je vysvětlit a případně občanům zodpovědět jejich otázky. Je to standardní veřejné projednání územně plánovací dokumentace, které bude probíhat jak prezenční, tak kombinovanou formou,“ uvádí Chvátal.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky územní plán, Brno, Projednání, Výstavba, Kancelář architekta města Brna, Česko, městská část, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíčový dokument pro rozvoj Brna jde do finále. Městu se rýsuje nový územní plán  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.