Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Znojmě navrací ztracený lesk Louckému klášteru

Kdysi patřil znojemský Loucký klášter, v němž sídlil premonstrátský řád, k nejvýznamnějším svého druhu ve střední Evropě. Souhra historických událostí ale zapříčinila, že historická památka chátrá. V posledních letech ale město vrací skomírajícímu objektu z konce 12. století ztracený význam a postupně jej rekonstruuje. Naposledy se vyměnila okna

Loucký klášter, národní kulturní památka Znojma, má celkově za sebou již sedmou etapu výměny oken. Letos se pracovalo na další části barokního konventu, a to na jeho severní části, na straně z ulice Klášterní. Do výměny více než dvaceti oken či repase barokního okna investovala radnice téměř 3,5 milionů korun.

Všechny repliky oken, jejich materiál i barevnost vychází z historických podkladů a jejich vzhled museli schválit památkáři. Okna jsou dvojitá a jsou vyrobena z masivu modřínu s nátěrem v barvě matné slonové kosti. Okna byla v interiéru ještě doplněna o masivní modřínové parapety v barevně stejném odstínu,“ popsala ze znojemskou radnici Soňa Bystřická.

Součástí prací byla rekonstrukce dvoukřídlých vrat s poutcem a nadsvětlíkem. Dostaly nový nátěr a barokní repliku kliky, aby se zachoval původní vzhled vrat. Stejně jako v předchozích letech město využilo dotaci podpory Ministerstva kultury, tentokrát ve výši 700 tisíc korun. 

Od roku 2016 jsme vyměnili již 211 oken. Do jedné z dominant města, kterou Loucký klášter beze sporu je, budeme chtít i nadále postupně investovat. Nehledáme pouze možnosti v oblasti dotací, ale zkoušíme jednat i se soukromými investory, abychom formou PPP projektu mohli tuto památku i nadále zvelebovat,“ popsal znojemský starosta Jakub Malačka (za ČSSD).

Areál Louckého kláštera je od roku 2017 národní kulturních památkou. Město vlastní objekt od roku 2010. Z tu dobu se snaží majetek opravovat. Investice putovaly například do bývalé jízdárny nebo do oprav fasády bývalé konírny. Od roku 2016 se po etapách pracuje na výměně oken.  Areál Louckého kláštera je v současné době využíván zejména v suterénní části nového konventu, v objektu jízdárny a kladiva, a to společností Znovín Znojmo, která zde provozuje aktivity zaměřené na vinařství.

Ohodnoť článek

Štítky Znojmo, Města, klášter, Církev, okno, Loucký klášter, střední Evropa, historická památka, historická událost, lesk, národní kulturní památka, ČSSD, ZNOVÍN ZNOJMO, a.s., vzhled

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě navrací ztracený lesk Louckému klášteru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.