Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nasaďte si roušky. Lidi v Brně kontrolují celou sobotu tři desítky strážníků

Vládní opatření stále platí. S takovým apelem dnes vyrazily do ulic Brna tři desítky městských policistů. Hlídky se zaměřují zejména na lidi, kteří nenosí respirátory či nanoroušky v městské hromadné dopravě, na nádražích nebo obchodních centrech, nebo pijí alkohol na veřejnosti.

Strážníci vyšli do ulic už ráno a po celý dnešní den kontrolují dodržování mimořádných vládních opatřeních. Městští policisté vyrazili zejména na frekventovaná a exponovaná místa, jako je hlavní nádraží, obchodní centrum Vaňkovka nebo na náměstí k vánočním stromečkům.

Podle strážníků není cílem rozsáhlé akce represe, ale především Brňany vybídnout k ohleduplnosti.  V posledních týdnech totiž přibývá případů, kdy se lidé stále častěji dostávají kvůli vládním opatřením do konfliktů s kolemjdoucími, strážníky i zdravotníky.

Je pravda, že lidé v dodržování pravidel citelně polevili. Situaci s nošením roušek sice nevnímáme jako vyloženě kritickou, ale především v MHD to znepokojuje cestující s oslabenou imunitou, jinými zdravotními problémy nebo rodiče nejmenších dětí,“ sdělil Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno. 

Akci (ne)zopakujeme

Podle dnešních výsledků se strážníci rozhodnou, zda podobné intenzivní kontroly uskuteční také v budoucnu. „Pokud by počet přestupků neúnosně narůstal, můžeme podobné akce opakovat podle potřeby,“ připustil Pavel Čermák, náměstek ředitele Městské policie Brno.

Okolo druhé hodiny už napočítali strážníci desítky případů, jež museli řešit. Většinou situaci hlídky řešily domluvou, jindy rozdaly pokuty, která může v krajním případě činit až deset tisíc korun. „I my chápeme, že neutěšená situace trvá velmi dlouho, lidé jsou psychicky vyčerpaní a často se jim vzdaluje vidina konce restrikcí. Kvůli alarmujícímu stavu v nemocnicích ale platí nouzový stav a dodržováním opatření si prokazujeme vzájemnou úctu a dáváme najevo respekt k obavám druhých. To bychom veřejnosti rádi připomněli,“ řekl Oprchal.

Za první týden nouzového stavu uskutečnili brněnští strážníci v běžném režimu bezmála pět set kontrol. Odhalili při nich téměř sto přestupků, nejčastěji pití alkoholu na veřejnosti a chybějící ochranu dýchacích cest.

Ženě v Brně vadil na nádraží důchodce bez respirátoru. Senior jí rozmlátil iPhone

Na brněnském hlavním nádraží se rozhořel spor mezi ženou a důchodcem, který se v čekárně vyskytoval bez ochrany dýchacích cest. Seniorovo chování se cestující nelíbilo, a tak jej napomenula a později natočila na mobil. Jenže nečekala, že...

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Covid, Strážníci, Opatření, Vaňkovka, Pavel Čermák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Chodí taky v Bronxu? Tam se bojí, že?

Pátek, 10. prosince 2021, 12:14Odpovědět

Marie Glanczová

To si 30 chlapů masíruje svoje ego? Protiprávně? Člověk proti člověku- bratr proti bratru? Hnus

Pátek, 10. prosince 2021, 12:12Odpovědět

Josef Dvořák

No, super... tak mně za slušně prezentovaný názor bloknou nadosmrti a hulvát Chci Pravici má vyjimku ?? To nechci...

Sobota, 4. prosince 2021, 20:25Odpovědět

Tomáš Tůma

Mohu mít dotaz z jakého důvodu 30 policistů porušuje zákon a nikomu to nevadí ? Může mi někdo definovat zákon podotýkám zákon o nošení roušek? A ještě jeden dotaz rád bych slyšel názor nějakého právníka na to kdo může vymáhat restrikce ohledně covidu19 a nouzového stavu děkuji

Sobota, 4. prosince 2021, 20:19Odpovědět

Nasaďte si roušky. Lidi v Brně kontrolují celou sobotu tři desítky strážníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.