Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Farmářské trhy? Města by neměla švejkovat a obcházet pravidla, říká hejtman Grolich

Farmářské trhy místo adventních? Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) se za současné epidemiologické situace nejedná o správnou cestu. Grolich v posledních týdnech upozorňuje, že je stav na jižní Moravě kritický a přesahuje hranice kraje. Problém se odráží především na přeplněných zdravotnických zařízeních.

Nové vládní nařízení z minulého týdne zrušilo konání tradičních adventních trhů napříč republikou. Pro pořadatele i prodejce znamená zákaz ekonomické ztráty. Aby se z ulic zcela nevytratila tradiční vánoční atmosféra a drobní podnikatelé nepřišli o výdělky, na které mnohdy čekají celý rok, rozhodla se některá města zákaz obejít. Z vánočních trhů se proto staly farmářské, jejichž konání je i za současné situace povoleno. 

Na farmáčských trzích se prodává například v Mostě nebo Liberci, Olomouc zase hostí zimní jarmark. Jak uvedl jihomoravský hejtman Grolich po čtvrtečním jednání krajského krizového štábu, rozhodl se kvůli obcházení zákazu dopisem obrátit na vedení obcí. „Města a obce by měla jít příkladem. Můžeme si o logice těchto opatření myslet svoje, ale pokud je nějaký typ akce zakázaný a z epidemiologického hlediska to má skutečně velký význam, tak by politici a vedení samospráv neměli švejkovat a pomáhat s obcházením těchto pravidel. To ničemu nepomáhá,“ myslí si hejtman.

Čtyřicent procent pozitivních testů

V jihomoravských nemocnicích momentálně leží téměř tisícovka pacientů s koronavirem, z toho více než 160 osob je hospitalizováno na jednotkách intenzivní péče. Podle hejtmana má jižní Morava nejvyšší počet pacientů na plicní ventilaci ze všech krajů v republice. Situace v kraji doléhá zejména na zdravotníky, kteří kvůli přetížení a nedostatku personálu nestíhají. 

Vysoká je také pozitivita testů, která dosahuje čtyřiceti procent. Čísla by se podle hejtmana mohla zlepšit v horizontu deseti až čtrnácti dní. „Jsou tady ovšem také obrovská rizika, že se to nemusí stát. Je zde velký počet lidí nad šedesát let, kteří nejsou naočkovaní nebo nemají posilující třetí dávku. Očkování by teď mělo upřednostňovat lidi na třetí dávku a zájemce podle věku. To je obecné pravidlo, ne specifikum našeho kraje,“ řekl Grolich.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Jan Grolich, Jihomoravský kraj, zdravotnictví, covid, KDU-ČSL, Liberec, Olomouc, Most, farmářský trh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Balcar

dokončení: Skoro bych si vsadil, že toto vládní opatření bude opět soudně zrušeno.

Neděle, 5. prosince 2021, 09:53Odpovědět

Petr Balcar

Problém zákazu vánočních trhů z dílny ministra Vojtěcha je, že opět jeví známky nahodilosti (musíme něco udělat, tak zakážeme třeba ...) a postrádá epidemiologické průkazné zdůvodění, proč je pohyb na čersvém vzduchu rizikovější než nakupování v obchodech nebo konzumace v restauraci.

Neděle, 5. prosince 2021, 09:52Odpovědět

Farmářské trhy? Města by neměla švejkovat a obcházet pravidla, říká hejtman Grolich  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.