Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Blansko drtí ceny energií. Město zvažuje vypovězení smlouvy dodavateli tepla

Desítky až stovky tisíc korun měšíčně navíc. V Blansku prožívají lidé nejistotu týkající se cen tepla. Dodavatel energií do městské soustavy centrálního zásobování teplem (CZT) totiž razantně navýšil zálohy na listopad a prosinec. Město zvažuje společnosti ZT Energy vypovědět smlouvu.

Nečekané navýšení cen se dotkne stovek domácností v Blansku, které mnohdy zaplatí o desítky až stovky tisíc korun měsíčně více. Většina odběratelů nemá na skokové navýšení záloh, které se zvýšily čtyřikrát, dostatek financí. Jen město a pod něj spadající organizace by měly do konce roku za teplo na zálohách připlatit dva miliony korun.

Blansko vlastní soustavu CZT od roku 2017, k jejímu provozování ale nemá potřebnou licenci. Nákup plynu a chod CZT proto zajišťuje společnost ZT Energy, která má s koncovými odběrateli uzavřené individuální smlouvy upravující podmínky dodávek tepla. 

„Na základě zadávacích podmínek výběrového řízení a smlouvy město požaduje, aby cena tepla nepřesáhla výši, v jaké ji pro daný rok vždy schvaluje zastupitelstvo města – pro letošní rok tedy 518 Kč za jeden gigajoule. Dosud to tak fungovalo i ze strany poskytovatele tepla," popsala situaci mluvčí města Blansko Pavla Komárková

O 260 korun více

Ze strany ZT Energy ovšem k navýšení cen došlo. Letos mají všichni odběratelé za jeden gigajoule zaplatit 778 korun, a to zpětně od začátku roku. Firma své rozhodnutí podle Komárkové vysvětluje tím, že její dodavatel zemního plynu zkrachoval a společnost musela na konec roku 2021 nakoupit energie za vysoké náklady.

Město kvůli zvýšení cen podalo návrh na zahájení sporného správního řízení ve věci výkladu smluvních podmínek k Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ). Požádalo také o "zmrazení" výše záloh na teplo do doby, než se prověří oprávněnost zdražení. „Jsme přesvědčení, že konečné slovo o výši ceny tepla musí mít zastupitelstvo města. A že ZT Energy porušuje nastavená pravidla tím, že nám ani přes opakované žádosti neposkytlo informace o primárních dodavatelích vstupních komodit, ze kterých by bylo zřejmé, zda je podobné navýšení oprávněné,“ tvrdil blanenský místostarosta Ivo Polák (ČSSD).

Jenže se ukázalo, že k zahájení sporného správního řízení ani zmrazení záloh, tak jak si město představovalo, nedojde. „Protistrana nevyjádřila potřebný souhlas, bez kterého ERÚ nemůže v těchto případech zahájit sporné řízení. Lhůta uplynula minulý týden,“ uvedl pro Idnes.cz mluvčí ERÚ Michal Kebort

Chybí dokumenty

Zástupci společnosti ZT Energy tvrdí, že nejde s Blanskem informace o primárních dodavatelích sdílet kvůli chybějícímu souhlasu třetích stran. Bez požadovaných dokladů ale podle blanenských radních není možné prokázat, že má provozovatel zafixovanou cenu zemního plynu, v jaké výši nebo na jak dlouhou dobu. Doporučili proto zastupitelům vypovědět ZT Energy smlouvu, pokud podklady k ceně tepla v soustavě CZT nedodá. 

„Z našeho pohledu není možné ve smluvním vztahu dále pokračovat ke spokojenosti ani prospěchu města jako vlastníka soustavy CZT, ani města coby odběratele tepla ze soustavy CZT. Ani ke spokojenosti většiny dalších koncových odběratelů. Jiné řešení než výpověď smlouvy tak nevidíme,“ řekl starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Zda zastupitelé názor radních podpoří, bude jasné v úterý 14. prosince po zasedání zastupitelstva města. Pokud se začne hledat nový provozovatel CZT, mohl by kvůli půlroční výpovědní době dodávky tepla zahájit nejdříve ve druhé polovině příštího roku.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Blansko

Štítky energie, czt, teplo, zt energy, zdražování, Blansko, Energetický regulační úřad, Ivo Polák, Jiří Crha, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko drtí ceny energií. Město zvažuje vypovězení smlouvy dodavateli tepla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.