Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Adventním věncům dominuje letos bílá barva, tvrdí brněnský florista

K pravé vánoční atmosféře neodmyslitelně patří adventní věnce, na nichž již včera zaplála první svíčka. Slavnostně zdobenou dekoraci vytváří každý po svém, přesto ale existují jasná pravidla, která by měl každý dodržovat, říká brněnský florista Vojtěch Antl.

Třiadvacetiletý Vojtěch Antl je vystudovaný florista. Ještě při studiích začal svou tvorbu prezentovat na Instagramu. Originální výtvory sklízely u veřejnosti na sociální sítí úspěch, a tak si brzy otevřel první kamenný obchod, který se specializuje na takzvaný holandský styl spočívající ve zdánlivě nahodilém kombinování květin. Netradiční přístup si přenesl i do tvorby adventních věnců, čemuž odpovídá vánočně laděný interiér prodejny. 

„Trendy při adventních věncích se příliš nemění. Letos například stejně jako v minulém roce dominuje především bílá barva s využití přírodních materiálů. Kromě toho jsou favoritem také metalické věnce. Celkově se jedná o jedno až dvoubarevné kusy v jednoduchém stylu," popisuje Antl květinovou módu letošních Vánoc.


Letos u věnců dominuje bílá barva

Záleží na každém detailu

Výroba jednoho věnce trvá zkušeným květinářům dvacet až třicet minut. Doba vzniku se odvíjí v závislosti na velikosti a použitém materiálu. K tvoření je potřeba především jehličí, přírodní a umělý materiál jako základ věnce. Při zdobení se pracuje se svíčkami, podložkami a ozdobami, od rolniček přes šišky až po nejrůznější bobule a větvičky. 

„My v našem ateliéru letošní zimu pracujeme mimo jiné s kůrovými podložkami, které jsou pokryté mechem vlastní výroby, a o ty je opravdu velký zájem,“ popisuje muž, jenž svůj volný čas tráví také tancem.

K dokonalosti a finálnímu vzhledu věnce pak už stačí jenom spousta nápadů a kreativita, které se meze nekladou. „Co ale určitě nesmí žádnému květináři chybět je spousta trpělivosti. Jedná se totiž o práci, ve které je potřeba dbát na každý detail, protože se pracuje hlavně s tavnou pistolí a všechny nedostatky jsou vidět," vysvětluje třiadvacetiletý florista.

Věnce floristé vyrábí přímo na prodejně

Žádné uměliny

Co podle něho do věnců naopak rozhodně nepatří jsou umělé květy, třpytivé přízdoby nebo velké a výrazné mašle. Při výrobě ale záleží na fantazii a přáních samotných lidí, kteří si tradiční vánoční dekoraci objednávají.

Prostory ateliéru Kytka jako Brno, které jsou momentálně zahalené do vánočního přitom málem nevznikly. Mladý květinář se totiž původně výrobě květinových dekorací ani nechtěl věnovat „Měl jsem v plánu stát se zahradním architektem. Až při hodinách floristiky jsem zjistil, že mě to baví víc. Navíc je tam ta okamžitá zpětná vazba a obecně je skvělé tvořit něco, co dělá lidem radost,“ uzavírá milovník květin.


Květinový ateliér nyní oblékl vánoční kabát

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Vojtěcha Antla,

Štítky advent, věnce, Vánoce, výzdoba, adventní věnec, věnec, ateliér, květiny, Instagram, styl, svíčka, dekorace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adventním věncům dominuje letos bílá barva, tvrdí brněnský florista  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.