Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pravoslavní věřící v Brně přestřihli řetěz, aby se dostali do chrámu

Pravoslavní věřící, kteří včera v Brně přišli na večerní mši, nalezli chrám svatého Václava zabezpečený řetězem a hlídaný dvoučlennou ostrahou. Po delší diskusi a krátké strkanici řetěz přestřihli pákovými nůžkami a vstoupili do chrámu, kde kněz Jozef Fejsak odsloužil mši. Jde o další pokračování sporu mezi brněnskou pravoslavnou obcí a vikárním biskupem olomoucko-brněnské eparchie Izaiášem, který na místo dlouhodobě indisponovaného arcibiskupa Simeona vykonává správu eparchie.

Izaiáš má dlouhodobé výhrady k práci Fejsaka, kterého se opakovaně pokusil zbavit funkce duchovního v brněnské církevní obci. Věřící ale stojí za Fejsakem, což opakovaně deklarovali, a nesouhlasí s tím, aby chrám a farnost převzal osobně Izaiáš.

Vedení eparchie na svém webu hodnotí dění v Brně jako neposlušnost a vzpouru. "Zřejmě už je nejvyšší čas uchýlit se k takovému řešení, od něhož můžeme očekávat, že v konečném důsledku povede k obnově farnosti a k duchovnímu prospěchu a záchraně brněnských pravoslavných věřících," objevilo se tento týden na webu eparchie. Včera odpoledne pak farníci našli kostel zavřený na řetěz. Dvoučlenná ostraha ČTK potvrdila, že ji najalo vedení eparchie a bude střežit chrám dlouhodobě.

V Brně se vede bitva o pravoslavný chrám, který se nachází v parku pod hradem Špilberk a je jediný svého druhu ve městě. Na místo dnes dorazily desítky zejména ukrajinských a ruských věřících, aby podpořily duchovního Jozefa Fejsaka a vyjádřily...

Před kostelem se shromáždilo několik desítek věřících, kteří nakonec řetěz přestřihli. Krátká strkanice s ostrahou skončila smírně. Zatímco věřící vstoupili do kostela a účastnili se mše, dorazila na místo policie. Do vnitrocírkevního sporu ale nechtěla příliš zasahovat. Policisté apelovali na představitele duchovní obce, ať spor vyřeší standardní cestou. Stříhat zámky není řešení, uvedli policisté. "Řešení není ani zamykat kostel před věřícími," reagoval Fejsak.

Nakonec se policisté s ostrahou a představiteli církevní obce dohodli, že chrám znovu zamknou. Na dveře se tak po skončení mše vrátil řetěz. Konec sporu je podle věřících k nedohledu. Izaiáš podle nich postupuje v příkrém rozporu s rozhodnutím brněnské duchovní obce, která si přeje za svého správce takřka jednomyslně Fejsaka. Izaiáš s ním ale podle dřívějších vyjádření spolupracovat nechce.

"Ještě nikdy jsme se zde nesetkali s podobným kněžským případem. Modlili jsme se a postili, aby zbloudilce sám Bůh poučil a přivedl na cestu nápravy," stojí na webu eparchie.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pravoslavná církevní obec při chrámu svatého Václava v Brně

Štítky ČR, církve, policie, pravoslaví, Brno, chrám, kostel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pravoslavní věřící v Brně přestřihli řetěz, aby se dostali do chrámu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.