Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno ocení čestné občany. Mezi nominovanými jsou hudebník i biskup

Hudebník, biskup, historička, právník nebo filozof. Brno bude rozdávat čestná občanství. K šestačtyřiceti dosud oceněným čestným občanům města se letos přidá dalších pět. Cenami město oceňuje lidi, kteří přispěli moravské metropoli svými nápady, prací, kreativitou, talentem nebo morálními postoji. Kandidáty navrhla brněnští radní.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) navrhla letos na cenu dva kandidáty, právníka a současného předsedu Ústavního soud Pavla Rychetského a historičku Milenu Flodrovou. Ta je autorkou mnoha článků a knih o historii, památkách a osobnostech Brna. Zároveň se postarala o zmapování historie názvu ulic a veřejných míst. „Její rejstřík se stal jedním ze základních kamenů Internetové encyklopedie dějin Brna, který je rovněž nejrozsáhlejším projektem svého druhu,“ uvedla Vaňková.

Gustava Broma, světově známého hudebníka, nominoval radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti). Brom byl uznávaným dirigentem a do svých osmnácti let, tedy do doby svého zatčení a věznění za roznášení protinacistických letáků, také aktivním hráčem na saxofon a klarinet. „Kolem jeho osobnosti se začal formovat Orchestr Gustava Broma. Jeho renomé bylo obrovské, v 60. letech úspěšně reprezentoval Česko na zahraničních festivalech,“ zmínil Fišer.

Dalšími nominovanými jsou Vojtěch Cikrle, jenž je nejdéle působící brněnský biskup za celou historii diecéze, a filozof Roger Vernon Scruton. Ten se v tehdejším Československu za komunistickém režimu podílel na fungování tzv. podzemní univerzity, zároveň patřil mezi zakladatele The Jan Hus Educational Foundation v Oxfordu, svědectví o desetileté tajné spolupráci Britů, Čechů a Slováků v roce 2012 předal tehdejšímu generálnímu řediteli Moravského zemského muzea.

Čestné občanství, které je nejvyšším osobním vyznamenáním od města, zastupitelé rozdávají jednou za své volební období. Zpravidla ve třetím roce svého mandátu na prosincovém zasedání. Předložené návrhy na udělení čestného občanství posuzuje pracovní skupina, jíž zřizuje Rada města Brna. Poté návrh projednává samotná rada města a následně rozhoduje zastupitelstvo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Muzeum města Brna, Facebook/KDU-ČSL Brno, archiv ČT

Štítky Brno, ocenění, čestné občanství, historie, Gustav Brom, Markéta Vaňková, Pavel Rychetský, Milena Flodrová, ODS, Ústavní soud České republiky, Česká pirátská strana, Jan Hus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno ocení čestné občany. Mezi nominovanými jsou hudebník i biskup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.